Stripgeschiedenis

Joost Swarte

illustratie van Joost Swarte

In 1966 begint Joost Swarte (24/12/1947, Heemstede) een studie Industriële Vormgeving aan de Academie Industriële Vormgeving in Eindhoven. Hij is een bekende vertegenwoordiger van de "Klare Lijn", een tekenstijl waarvoor hij de term heeft geïntroduceerd. Zijn eerste stripverhaal publiceert hij in de Eindhovense krant De Andere Krant. In 1971 richt hij het striptijdschrift Modern Papier op, waaraan hij zelf veel bijdragen levert. Ook werkt Joost Swarte regelmatig mee aan het striptijdschrift Tante Leny Presenteert met diverse bijdragen. In zijn strips spelen meestal 'Jopo de Pojo', 'Anton Makassar', 'De Blauwe Berbers', 'Caesar Soda' en 'Dr. Ben Cine' de hoofdrol.

Jopo de Pojo uit Modernart
Jopo de Pojo uit Modernart

In 1972 start hij in het kindertijdschrift Okki een serie strippagina's, getiteld 'Katoen en Pinbal'. Een jaar later maakt hij de eerste van een reeks boekomslagen voor de Real Free Press Foundation in Amsterdam, in datzelfde jaar stelt hij de bundel 'Cocktail Comix' samen, met strips van een nieuwe generatie Nederlandse tekenaars.

Katoen en Pinbal
Katoen en Pinbal

In 1973 begint hij ook met een vervolgserie op 'Katoen en Pinbal' die tot 1979 in het kinderblad Jippo zal verschijnen. Het tijdschrift Tante Leny Presenteert heeft in 1975 een expositie in het Lijnbaanscentrum in Rotterdam. Hier wordt onder andere ook werk van Joost Swarte geëxposeerd.

Joost Swarte

In 1977 ontwierp hij voor het No Fun Label en het Torso Label platenlabels en platenhoezen. Hij werkte mee aan de Kuifje tentoonstelling die wordt gehouden in het Lijnbaanscentrum van Rotterdam; voor deze tentoonstelling ontwierp hij ook 4 catalogusomslagen. Ook in 1977 begint hij omslagen te tekenen voor de boekenbijlage van het weekblad Vrij Nederland. In 1982 begint hij voor de kinderkrant van Vrij Nederland de reeks 'Niet Zo, Maar Zo!', een serie tekeningen met een bedriegelijke logica. Hij maakte ook illustraties voor Humo en het Amerikaanse blad The New Yorker, evenals voor een aantal Nescio-boeken.

Freezer en Albedil (Jippo, 1978)
Freezer en Albedil (Jippo, 1978)

Voor de PTT ontwerpt hij in 1984 een serie van vier postzegels. In 1987 is er een wereldtentoonstelling over Joost Swarte in de Vishal van het Frans Halsmuseum in Haarlem. Later zijn er nog wereldtentoonstellingen van Joost Swarte in onder meer het Gemeentemuseum van Arnhem, Parijs, Brussel en Barcelona.

Postzegels, tekening Joost Swarte

In 1990 is er bij Galerie Lambiek een verkooptentoonstelling van Joost Swarte. In 1992 adviseert Joost Swarte de culturele instellingen van Haarlem als voorzitter van Stichting Beeldverhaal Nederland vanwege de Stripdagen Haarlem 1992. Na 1990 is Joost Swarte zich vooral bezig gaan houden met de architectuur en het ontwerpen van postzegels, meubels en horloges. Ook is hij mede-oprichter van uitgeverij Oog & Blik met Hansje Joustra.

In April 2004 heeft het Hare Majesteit behaagd Joost Swarte te ridderen. In 2012 ontving hij de Marten Toonderprijs voor zijn bijdragen aan de Nederlandse strip. Een compilatie van zijn stripwerk verscheen in datzelfde jaar bij uitgeverij Oog & Blik onder de titel 'Bijna compleet'.

Swarte Expositie

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Externe link:
www.JoostSwarte.com