Stripgeschiedenis

Eric Schreurs

Eric Schreurs

Eric Schreurs wordt in 1958 geboren in Leiden. Zijn moeder is achttien wanneer ze van hem bevalt en het jonge gezin woont jarenlang in bij de grootouders. De legende wil dat de jonge Eric zijn schoolschriften al vroeg vult met allerlei vuiligheid. "Mijn kleinzoon is een vuile gore smeerlap", vat zijn grootmoeder het in die dagen kordaat samen. Nog voor zijn twintigste weet Schreurs het zeker: hij moet en zal stripmaker worden.

Joop Klepzeiker
Joop Klepzeiker

Schreurs debuteert in De Vrije Balloen, een satirisch blad waar 'fatsoen' slechts een woord van horen zeggen is. Met het bedenken van de eeuwige loser Joop Klepzeiker breekt Schreurs door naar het grote publiek. De 'Klepzeiker'-boeken - vijftien delen tot nu toe - zullen uiteindelijk meer dan een miljoen keer over de toonbank gaan. Daarnaast tekent Schreurs aan een imponerend oeuvre met als hoogtepunten het satirische '1984' ("Is dit alles / Wat er is?") en de zelfmoordenaar Adrianus. Ook 'Dick van Bil', op een scenario van Hein de Kort, werd in korte tijd een topper.

City Sickness II
Strange Flesh: 'City Sickness II'

Begin jaren negentig maakt de inmiddels lang en breed gearriveerde stripmaker een crisis door. Drie jaar lang zet hij geen lijn meer op papier, dan komt de oude geldingsdrang weer boven. Schreurs pakt Klepzeiker weer op en werpt zich daarnaast op de schilderkunst. Dit resulteert in de expositie 'Stange Flesh' in de Leidse Lakenhal in 1997, gevolgd door 'Fresh Strange Flesh' in Galerie Lambiek in 2000. Eric Schreurs blijft één van de populairste striptekenaars in Nederland, mede door de vele publicaties van zijn werk in onder andere Nieuwe Revu, Penthouse Comix en vele andere tijdschriften. Tot 2004 liep er ook een strip over de jeugdjaren van 'Joop Klepzeiker' in Nieuwe Revu, genaamd 'Kleppie'. Schreurs leverde ook bijdragen aan het literaire striptijdschrift Eisner.

In 2002 ontving Eric Schreurs de prestigieuze Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre.

Joop Klepzeiker, Brabants Dagblad, 14 september 2002, Eric Schreurs
Joop Klepzeiker, Brabants Dagblad, 14 september 2002

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars