Stripgeschiedenis

Daan Jippes

Havank door Daan Jippes
Havank - Hoofden op hol (17/2/2006)

Daan Jippes (Amsterdam, 14 oktober 1945) begon zijn carrière bij de bladen van De Geïllustreerde Pers, waar hij in de jaren '60 als lay-outman ging werken. Zijn eerste strip was 'Hipper', die op tekst van Hans Ferrée in 1967 en 1968 in Revu verscheen. Daarna ging hij werken voor Pep, waar hij de lay-out deed en illustraties maakte, evenals enkele 'Pepspotters'.

Twee voor thee door Daan Jippes
Twee voor thee

Hij werkte samen met Willy Lohmann aan een kort verhaal, en startte daarna een samenwerking met Martin Lodewijk, met wie hij 'Bernard Voorzichtig' produceerde. Van deze figuur verscheen één avontuur, 'Twee voor Thee', waaraan Jippes drie jaar heeft gewerkt. Het verscheen in 1972 in Pep en een jaar later als album bij Oberon. Deze strip is tot op de dag van vandaag een inspiratie voor veel tekenaars, vooral door Jippes' virtuose tekenstijl, die dan weer gebaseerd is op de Dupuis-school van Franquin en dan weer op Mickey Mouse-tekenaar Floyd Gottfredson.

Bernhard Voorzichtig, Twee voor TheePep, cover door Daan Jippes

Naast zijn werk bij Pep, maakte Jippes ook cover-illustraties en af en toe verhalen voor Donald Duck Weekblad en De Flintstones. In 1975 werd hij art director van de Nederlandse Disney producties, die al sinds 1969 bestonden maar onder Jippes' leiding aanzienlijk in kwaliteit toenamen.

Goemans door Daan Jippes

Jippes verzorgde vele covers en schreef ook verhalen, waarvan hij er enkele ook zelf tekende. Ook maakte hij lay-outs die dan weer werden uitgewerkt door tekenaars als Freddy Milton en Michel Nadorp. Jippes heeft een levendige tekenstijl, vergelijkbaar met die van de beroemde Duck-tekenaar Carl Barks.

Mickey Mouse door Daan Jippes

In 1980 werd hij gevraagd om voor Disney's tekenfilmstudio in Burbank te komen werken. Hij verhuisde naar Californië en werkte tot in de late jaren '90 als character designer voor Disney producties als 'Taran en de Toverketel', 'De Reddertjes in Kangoeroeland', 'De Prins en de Bedelknaap', 'Belle en het Beest' en 'Aladdin'.

Guus Geluk (1974) door Daan Jippes

Donald Duck als Proefkonijn, door Daan JippesEen van zijn bekendste ontwerpen is die van Jafar, de schurk uit de film 'Aladdin'. In de jaren '80 werkte hij ook korte tijd mee aan de krantenstrips van 'Donald Duck' en 'Mickey Mouse'. Voor Oberon bleef hij covers tekenen, voornamelijk voor de albumreeksen 'De Beste Verhalen van Donald Duck' en 'Oom Dagobert'.

In 1997 werd hij ingeschakeld om mee te werken aan Han Peekel's mislukte Cartoondam project, een soort combinatie van een pretpark en tekenfilmstudio. In 1999 keerde Jippes definitief terug naar Nederland, om na de pensionering van  Jan Kruis een tekenstudio op de redactie van Libelle op te richten. Voor Studio Jan Kruis overzag hij enkele jaren de productie van de 'Jan, Jans en de Kinderen' strip, die, naast Jippes, werd getekend door Rob Phielix, Gerben Valkema en Peter Nuyten. In 2000 verliet hij de studio, maar keerde in 2002 en 2003 terug als freelancer.

Havank, door Daan Jippes
Havank - Hoofden op hol (6/4/2006)

In 2001 won Daan Jippes de Stripschapprijs. Vanaf dat jaar schrijft en tekent Jippes zijn 'Donald Duck' verhalen rechtstreeks voor de Deense uitgever Egmont, vanuit zijn eigen Studio Lijnlust in Bussum, die hij met Rob Phielix, Gerben Valkema en Pascal Oost deelt. Naast zijn eigen verhalen hertekende Jippes ook de resterende 'Jonge Woudlopers' en 'Donald Duck' verhalen die Carl Barks na zijn pensioen nog had geschreven, maar niet getekend. Met dit project was Jippes al in 1992 voor de Nederlandse uitgever begonnen.

In 2005 begon hij, onder de tekennaam Danier, met de verstripping van enkele verhalen van Havank, de detective-schrijver van de beroemde Schaduw-verhalen. Het eerste verhaal, 'Hoofden op Hol', verscheen eerst in het Algemeen Dagblad, en daarna in album. In 2009 maakte Jippes een tweede 'Havank'-verhaal, dat werd voorgepubliceerd in de net opnieuw gestarte Eppo. Tegenwoordig richt Jippes zich weer voornamelijk op verhalen de Ducks, die hij of alleen, of in samenwerking met Byron Erickson, Don Markstein en Pascal Oost maakt. Daarnaast heeft hij met Ulrich Schröder en François Corteggiani een aantal 'Goofy' gags gemaakt.

In 2016 was hij gasthoofdredacteur van de eerste Stripglossy van uitgeverij Personalia. 

Karakterstudie door Daan Jippes Karakterstudie voor een nooit gerealiseerde strip voor Revue.

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Externe link:
Jippes' werk op INDUCKS