Stripgeschiedenis

Willem

Le Bec Cloué, 1983
'Le Bec Cloué', uit 'Les Crimes Innommables', 1983

Striptekenaar en satirisch cartoonist Willem Bernard Holtrop (geb. 2 april 1941, Ermelo), beter bekend als Willem, debuteerde na zijn opleiding aan de Kunstacademie in De Legerkoerier. Hierna maakte hij cartoons voor zeer uiteenlopende bladen, waaronder het legendarische Amsterdamse studentenblad Propria Cures. In de jaren zestig kwam hij in aanraking met de Provobeweging en werd de vaste tekenaar voor het blad Provo.

Prins Bernhard comic by Willem
Prins Bernhard: de Lockheed-affaire, in Euromania, 1992

Willem had zo'n hoge productiviteit dat hij mogelijkheden zag voor een apart tekeningenblad, God, Nederland & Oranje. In de tien nummers van het blad verschenen tekeningen die door veel mensen als schokkend werden ervaren - een carrière als een van de meest gevreesde politieke tekenaars van Nederland, en zijn latere thuisland Frankrijk, nam hiermee een aanvang. Vooral de tekening waar hij Koningin Juliana als prostituee afbeeldde zorgde voor veel ophaf, alsmede een boete van 200 gulden.

Euromania, 1992
Euromania, 1992

Toen in de zomer van 1967 Provo werd opgeheven ging Willem voor De Nieuwe Linie werken en kwam vaak in Parijs. Tijdens de mei-revolte in 1968 was hij daar actief - zijn tekeningen verschenen onder andere in L'Enragé. Hij vestigde zich in Parijs, waar hij lange tijd werkte voor bladen HaraKiri en diens opvolger Charlie.

Willem zelfOver het blad HaraKiri zegt Willem het volgende:

"Het is een blad waarop misschien veel is aan te merken maar ik zou zo gauw geen ander tijdschrift weten waarin ik net zoveel pagina's als ik wil kan voltekenen over de onderwerpen die ik wil, zoals dikke vrouwen, biologische oorlogsvoering, platjes, god, black power, snot, de dood, kleine kinderen, mooie vrouwen, de arbeiders, politiegeweld, noem maar op."

Die onderwerpen behandelt Willem in allerlei vormen: als politieke prent, strip, illustratie, maar ook als puzzel of in tekst.

Les Crimes Innommables, 1983L'Amour sera toujours vainqueur, 1984Fred Fallo staat op springen, 1980

Willem werkt al meer dan veertig jaar als cartoonist in Frankrijk, maar levert nog wekelijks politieke cartoons aan HP/De Tijd. In Frankrijk is hij inmiddels berucht om zijn dagelijkse tekeningen in het linkse dagblad Liberation. Willems enorme productie is gepubliceerd in een groot aantal boekuitgaves, die vaak niet meer te krijgen zijn. In 1998 heeft uitgever Jean-Pierre Faur het boek 'Deadlines' gepubliceerd, een prachtig overzicht van het werk van deze internationaal bekende Nederlandse striptekenaar.

Willem

In 2000 ontving Willem de prestigieuze Stripschapsprijs voor zijn gehele oeuvre. In februari 2013 mocht Willem als eerste Nederlander de prestigieuze Grote Prijs in ontvangst nemen tijdens de 40ste editie van het internationale stripfestival in Angoulême.

Willem 1998

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars