Stripgeschiedenis

Stijn Schenk


Coverillustratie voor 'Verhalen van Vrouwen' (tekening door Marloes Messemaker)

Stijn Schenk is een Amsterdamse socioloog, ondernemer en schrijver, die stripjournalistieke projecten organiseert rond humanitaire en sociale thema's. Veel van deze strips verschijnen onder zijn eigen label Real Comics. Door de jaren heen heeft hij een groot netwerk van Vlaamse en Nederlandse stripauteurs verkregen, wat een veelzijdig aanbod aan verhalen oplevert. In plaats van strips over fictieve figuren richt Schenk zich op onderwerpen die uit het leven gegrepen zijn. Zijn filosofie luidt dat persoonlijke gebeurtenissen en ervaringen authentieker zijn en daarom fascinerender om over te lezen. Zijn tekenaars maken autobiografische strips, maar illustreren ook getuigenissen, anekdotes en herinneringen van mensen die zelf niet willen of kunnen tekenen. Sommige van deze verhalen zijn door Schenk zelf tot stripscenario's bewerkt. Belangrijke projecten waren de stripkrant 'Mensen' (2016) met grafische verhalen over mentale ziektes, en de bundels 'Verhalen van Vrouwen' (2019) met waargebeurde verhalen van vrouwen over mishandeling, onderdrukking en uitbuiting, en 'WijMannen' (2020), over de kwetsbaarheid van de man.

Achtergrond
Stijn Schenk werd op 21 januari 1976 geboren en heeft een universitaire achtergrond in sociologie. Sinds de vroege jaren 2000 heeft hij als marketingmanager en coördinator gewerkt aan zowel commerciële als culturele evenementen in de omgeving van Amsterdam. Hij is verbonden geweest aan culturele centra als De Balie, The Sugar Factory, Hotel Arena en het Odeon Amsterdam, de festivals als Over het IJ en het KLIK! Animation Festival en Filmpeople, een portaal voor de filmindustrie. Sinds 2012 werkt hij als redacteur en schrijver voor de educatieve uitgeverijen BoomLemma en Edu'Actief.

Strips
Sinds 2011 hebben Schenks persoonlijke projecten vaak met strips te maken. Tijdens de Stripdagen Haarlem van 2012 en 2014 bracht hij ongeveer 180 tekenaars bij elkaar om overal in de stad etalages te ontwerpen als onderdeel zijn 'Zichtbare Lijnen'-project. Onder dezelfde noemer promootte hij het werk van meer dan 40 tekenaars, ditmaal in Amsterdam. In 2014 richtte hij in drie maanden tijd verschillende nieuwe winkeletalages in, lanceerde hij de stadsdeelkrant 'Wat Wil West' met Maia Matches en stelde in de Kinkerstraat en stripwinkel Het Beeldverhaal het werk van Nederlandse stripauteurs tentoon. In 2015 was hij de projectcoördinator voor 'Drawing the Times', een online portaal voor stripjournalisme. Samen met tekenaars als Aarti Jainath, Bart Noolen, Ben Westervoorde, Larie Cook en Jan Willem Spakman voorziet hij eveneens Denksport van originele puzzelconcepten.


Stripreportage over antidepressiva, met tekeningen van Mas Hab.

De stichting In Lijn
Sinds 2016 heeft Stijn Schenk via zijn In Lijn Stichting definitief zijn stempel op de grafische journalistiek gedrukt. Hij verzamelt tekenaars uit verschillende stripdisciplines en laat hen strips tekenen over onderwerpen met een grote sociale impact, waaronder seksuele mishandeling, huishoudelijk geweld, mentale en fysieke gezondheid en mensenrechten. Hij bundelde deze humanitaire stripprojecten onder het label The Graphic Story, later omgedoopt tot Real Comics. Verschillende verhalen werden op het online platform Mindshakes gepubliceerd, onder andere met tekenwerk van Aimée de Jongh, Amanda Majoor, André Slob, Anne Staal, Elmer de Gruyl, Emanuel Wiemands, Frederik van den Stock, Jan Willem Spakman, Joris Diks, Karida van Broekhoven, Kenny Rubenis, Kim Duchateau, Manon Bijkerk, Martijn van Santen, Mas Hab, Mei-li Nieuwland, Merel Barends, Pieter van Tongeren, Shamisa Debrouy en Tom van der Linden.


Cover voor de stripkrant 'Mensen' door Jan Cleyne.

Mensen
Het eerste belangrijke project van de stichting was het stripblad 'Mensen' (2016), in samenwerking met het Dolhuys Museum van de Geest in Haarlem. Met de sleutelwoorden "openheid" en "connectie", verzamelde de eenmalige krant grafische verhalen over verschillende typen geestesstoornissen en hun aanvaarding in onze samenleving. De krant bevatte bijdragen van Manon Blijkerk, Jan Cleijne, Elmer de Gruijl, Mas Hab, Femke van Heerikhuizen, Marcel Ruijters, André Slob, Jan-Willem Spakman, Ben Vranken en Ben Westervoorde, terwijl Frits Jonker de koppen ontwierp.


'My Sexual Liberation' (tekenwerk van Els Deckers).

Verhalen van Vrouwen
'Verhalen van Vrouwen' (2019) verzamelt waargebeurde verhalen van vrouwen die slachtoffer van misbruik, onderdrukking of sociale uitsluiting zijn geweest. Schenks vrouw, zelf een slachtoffer van seksueel misbruik als kind, was de aanzet tot het project. Haar verhaal werd allereerst door Amanda Majoor in stripvorm gebracht, en daarna nog eens door Aarti Jainath voor uiteindelijke boekpublicatie. In samenwerking met verschillende hulporganisaties bevatte het project verder verhalen over geweld, seksuele bevrijding, lover boys, vaginisme, slutshaming, #METOO, gedwongen huwelijk en gender issues. Schenk initieerde en coördineerde de productie niet alleen: hij leverde ook de meeste scripts, die geïllustreerd werden door Aarti Jainath, Alex Skim, Aloys Oosterwijk, Amanda Majoor, Amanda van Laar, Beldan Sezen, Doeke van Nuil, Els Deckers, Floor Koens, Jan Cleijne, Joris Diks, Kim Duchateau, Manon Bijkerk, Marcel Ruijters, Mas Hab, Marloes Messemaker, Megan McNulty, Mei-Li Nieuwland en Melissa Brouwer. Op 23 februari 2019 werd het boekwerk gepresenteerd in de Amsterdamse stripwinkel Het Beeldverhaal. Schenks volgende project zal over de sociale rol van mannen gaan.

WijMannen
De opvolger van 'Verhalen van Vrouwen' ging over de rol van de man in de moderne samenleving. De bundel 'WijMannen' (2020) verkent de verlangens, angsten en woede van mannen aan de hand van the thema's kwetsbaarheid, intimiteit, daderschap en blinde vlekken. Sommige verhalenen tekeningen zijn autobiografisch - zoals Schenks eigen openhartigheid over zijn relatie met zijn vrouw - andere zijn van algemene aard. Wederom droeg een indrukwekkend aantal tekenaars bij: Abe Borst, Alan van den Hoven, Amanda van Laar, Amanda Majoor, Ben Westervoorde, Bettina Haarbosch, Bob op 't Land, Els Deckers, Ez Silva, Falco Verholen, Feli Nicolaes, Floor Koens, Frits Jonker, Gemma Plum, Gijs Kast, Jan Klinkhamer, Joos Jonges, Joss Lopez, Liza Mennes, Marcel Ruijters, Marloes Dekkers, Marloes Messemaker, Mas Hab, Menno Wittebrood, Nekouhai, Rosanna van Leusden, Ruben Gringhuis, Saverio Wielkens, Stephanie Engelenburg, Tom van der Linden en Wilbert van der Steen. Het project verliep in samenwerking met de theatermaker Rikkert van Huisstede, die met zijn collectief Boys Won't Be Boys een vergelijkbare verkenningstocht naar mannelijkheid op de planken bracht.

Wortels in Nederlands-Indië
Met meer verhalen in de pijnlijn, heeft Stijn Schenk een nieuwe waardevolle gebruiksvorm voor stripkunst in Nederland gevonden. Eind 2019 presenteerde Real Comics 'Wortels in Nederlands-Indië', een small press collectie van dertien artistieke co-creaties over de cultuur en geschiedenis van de voormalige Nederlandse kolonie. Deelnemer waren Dido Drachman, Karida van Bochhove, Els Deckers, Marlon Teunissen, Abe Borst, Roel Smit, Coco Ouwerkerk, Jeroen Steehouwer, Martijn Daalder, Peter van Dongen, letteraar Frits Jonker, ontwerper Alfred Boland and inkleurder Marloes Dekkers. 


Uit: 'Wanneer je geliefde seksueel misbruikt is', het persoonlijke verhaal van Schenk en zijn vrouw over omgaan met een achtergrond met seksueel misbruik (tekeningen van Amanda Majoor).

realcomics.nl

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)