Stripgeschiedenis

2010-2020 Krantenstrip


'Snippers'.

In de kranten zien we na 2010 veel vertrouwde strips. Pieter Geenen blijft in Trouw commentaar leveren op de maatschappij met 'Het Dagboek van Anton Dingeman'. De krengerige 'Elsje' van Valkema en Hercules is een van de bekendste Nederlandse stripfiguren van na 2000. Ze haalt nog steeds haar streken uit in de regionale kranten, waarin ook 'De Rechter' van Mr. Jesse van Muylwijck uitspraak doet. De dames uit Kolk en De Wit's 'S1NGLE' uit Het Parool en andere regionale kranten zijn nog steeds niet aan de man en Schwantz blijft de lezer vermaken met zijn 'Beestjes' in Sp!ts. Verder blijft psychiater 'Sigmund' van Peter de Wit dagelijks in De Volkskrant praktijk houden, en is Mark Retera's 'DirkJan' vaste gast in Het Parool.

Hein de KortHet Parool heeft verder nog de dagelijkse 'Piet & Riet' cartoon van Hein de Kort, en in de zaterdagbijlage de fotostrip van Ype Driessen. De hyperactieve stripveteraan Toon van Driel levert dagelijks diverse actuele strips, waaronder 'De Familie Weltevree' en 'Wibo & Gorp' in De Telegraaf, 'De Stamgasten' in Algemeen Dagblad en 'F.C. Knudde' in Metro.


De strips uit Sp!ts van 28 augustus 2012.

Nieuwkomer is een spin-off strip van 'Jan, Jans en de Kinderen' uit Libelle. De bekende 'Rode Kater' van Jan Kruis komt in 2010 dagelijks zijn ironische overpeinzingen met de lezers van de gratis treinkrant Sp!ts delen. Daniel van den Broek is verantwoordelijk voor de tekeningen, terwijl Eric Hercules de teksten voor zijn rekening neemt. De strip verdwijnt wanneer Sp!ts in oktober 2014 wordt opgeheven. In een andere gratis krant, De Pers, verschijnt vanaf januari 2011 'Zoociety'. In deze strip persifleert Peter Koch op kritische wijze het bedrijfsleven en de managementcultuur middels een door dieren geleid bedrijf. Helaas is de publicatie geen lang leven beschoren. In maart 2012 verdwijnt De Pers, en dus ook 'Zoociety'.

Floor de Goede is binnen stripkringen al lang bekend door zijn dagelijkse autobiografische webcomic 'Flo'. In 2008 had hij al even in het Algemeen Dagblad gestaan, en in 2013 maakt zijn met humor en zelfspot doordrenkte strip zijn opwachting in Het Parool. In 2016 besluit de krant jammer genoeg alweer te stoppen met de strip.

De opmerkelijkste nieuwkomers moeten we deze periode in de gratis treinkranten zoeken. Aimée de Jongh en Kenny Rubenis waren allebei al bekend in het smallpress-circuit wanneer 'Snippers' (januari 2012) en 'Dating for Geeks' (januari 2014) in respectievelijk Metro en Sp!ts landelijk debuteren. De hoofdpersonen in beide strips zijn cartoonversies van de jonge makers, en staan daarom dicht bij de belevingswereld van de twintiger in Nederland. De grappen over online cultuur, gamen, daten, OV-perikelen en lastige huisgenoten zullen de reizende student dan ook zeer bekend voorkomen. De strips betekenen voor zowel Aimée als Kenny hun doorbraak bij het grote publiek. 'Snippers' wordt zelfs in het Frans uitgegeven, en Kenny mag zich verheugen op lange rijen fans op de Dutch Comic Con, een beurs voor liefhebbers van strips, scifi, fantasy, cosplay, films en games in de Jaarbeurs in Utrecht. Wanneer Sp!ts in oktober 2014 wordt opgeheven kan 'Dating for Geeks' zich scharen naast zijn vrouwelijke tegenhanger in Metro. In juli 2017 verdwijnen zowel 'Snippers', 'Beestjes' en 'F.C. Knudde' uit Metro. De eerste vrijwillig, de overige twee niet.


'Dating for Geeks'.

Het herkenbare leven van alledag is ook het hoofdonderwerp in de kantoorstrip 'Van 9 tot 5', die vanaf 2012 dagelijks op Facebook wordt geplaatst. De strip is al gauw zo populair dat hij een plekje verovert in nrc.next en de Vlaamse krant De Morgen. De maker wilde aanvankelijk anoniem blijven, maar maakte zich later toch bekend als Dirk van de Wiel, die overdag als ambtenaar bij het stadsdeel Amsterdam-Noord werkt. Het is niet ver zoeken waar hij zijn inspiratie vandaan haalt...


'Van 9 tot 5'.