Stripgeschiedenis

Gerben Valkema

from Myx, by Gerben Valkema

Gerben Valkema (14 april 1980) was jarenlang een van de tekenaars van de strip 'Jan, Jans en de Kinderen' voor Libelle, maar is het bekendst door de dagstrip 'Elsje', die hij met Eric Hercules maakt. Hij publiceerde in 1996 zijn eerste strips in smallpress bladen als Impuls (van Reinder Dijkhuis en Kilian Hekhuis) en De Stripper (van Sven van der Hart). Ook bracht hij in 1996 en 1997 in eigen beheer twee boekjes onder de titel 'Grappen en grollen'.

comic art by Gerben Valkema

In 1999 kon Gerben als leerling aan de slag bij de gloednieuwe Studio Jan Kruis, die door uitgeverij VNU was opgericht nadat de rechten van 'Jan, Jans en de Kinderen' van Jan Kruis waren overgekocht. Onder toeziend oog van studiochef Daan Jippes maakte Valkema allereerst de illustraties voor 'Hoi Pipeloi', een aantal korte verhaaltjes met Catootje en Jeroentje in de hoofdrol, die in het peuterblad Bobo werden gepubliceerd. Kort daarna werd hij een van de vaste tekenaars voor de wekelijkse pagina van 'Jan, Jans en de Kinderen' voor Libelle. Hij bleef tot de sluiting in 2007 door uitgeverij Sanoma verbonden aan de studio.

Elsje by Gerben Valkema
Elsje

Naast zijn vaste werk voor Studio Jan Kruis, maakte Valkema illustraties en strips voor Okki ('Luuk en Lotte' i.s.m. Frank Jonker) en Razzafrazz. Ook maakte hij samen met Jan Dirk Barreveld de strip 'Corduroy' voor MYX, het stripblad van uitgeverij Silvester. Verder heeft hij voorkanten geïllustreerd voor Tom & Ferry, Donald Duck en het Zweedse blad Bamse. Ook maakte hij strips voor de educatieve bladen van Uitgeverij Zwijsen. Zijn strip 'Tommy' verscheen in het kinderblad Roetsj en de kikker 'Kik' verschijnt op de achterkant van Maan Roos Vis, een blad voor beginnende lezers.

Kik by Gerben Valkema
Kik

Samen met Eric Hercules waagt hij zich rond 2007 aan een eigen krantenstrip. Het cynische en soms wat gemene meisje 'Elsje' verschijnt inmiddels in een groot aantal regionale kranten, zoals het Dagblad van het Noorden en de kranten van de Wegener Groep en HDC Media. In eigen beheer gaven Valkema en Hercules enige 'Elsje' collecties uit, totdat de strip in beheer werd gegeven van Don Lawrence Collection, de uitgeverij van Rob van Bavel. Vanaf dag moment verschijnen er ook paginagrappen van 'Elsje' in Van Bavels tijdschrift Eppo.

Heer Bommel by Gerben Valkema
Heer Bommel en de i-Padden

Eind 2012 begint Valkema samen met zijn oude Libelle-collega Michiel van de Vijver aan een nieuw uitgeefproject, gericht op beginnende lezers. Onder het label Kijk en Lees, publiceren de twee auteurs hun strips voor de Zwijsen-bladen (Valkema's 'Kik' en Van de Vijvers 'Joep') in boekvorm.

In datzelfde jaar werd bekendgemaakt dat Valkema de tekenaar zou worden van nieuwe verhalen met Marten Toonders 'Tom Poes en Heer Bommel'. Het eerste project was 'Heer Bommel en de i-Padden', een verhaal op tekst van Patty Klein in opdracht van het NVB (De Nederlandse Vereniging voor Beroepsbeoefenaren in de bibliotheek-, informatie- en kennissector).

Eric Hercules, Elsje and Gerben Valkema
Eric Hercules, Elsje and Gerben Valkema

www.elsje.nl

Register van tekenaars
Engelse biografie in de Comiclopedia