Stripgeschiedenis

1990-2000 Krantenstrip

Bud Broadway (Eric Heuvel, AD)
'Bud Broadway' (Eric Heuvel, AD).

Na het verdwijnen van de meeste striptijdschriften, zijn slechts enkele tekenaars zo fortuinlijk hun werk dagelijks in een krant geplaatst te zien. De periode 1990-2000 is ook het eerste decennium waarin de Toonder Studio's geen grote stempel op de krantenstrip drukken. 'Tom Poes en Heer Bommel' beleefden hun laatste avontuur al in 1986, en in 1991 kwam er na 45 jaar ook een einde aan die andere grote Toonder-strip, 'Panda'. De laatste aflevering van het laatste verhaal, 'Panda en de Weldader', verscheen op 31 december 1991 in het Nieuwsblad van het Noorden.

Panda en de QWZL van BL
Een van de laatste Panda-verhalen uit 1990. Tekenwerk van Frits Godhelp en Jaap Lamberton.

'Heinz' van Windig & De Jong staat al sinds 1987 in verschillende kranten. Hieronder een vroege Heinz, in een grap die de makers al eerder voor hun creatie Rockin' Belly gebruikten - op de achtergrond, als toeschouwers, zien we Eddie de Jong en René Windig zelf.

Heinz
'Heinz' van Windig & De Jong.

'Sigmund' van Peter de Wit verschijnt sinds 1994 in De Volkskrant, die de strip aanvankelijk weigerde. De kleine kale psychiater Sigmund begon zijn loopbaan ooit in de Belgische krant Het Laatste Nieuws als 'Manneke Psy', waar hij uiteindelijk uit verdween omdat men hem te grof en zwartgallig vond. Met dit argument probeerde Peter de Wit het nogmaals bij De Volkskrant, die daarop besloot de strip te plaatsen. De Wit ontving in 1999 de Stripschapsprijs.

Sigmund
'Sigmund' door Peter de Wit.

Van Peter de Wit en collega Hanco Kolk is de populaire 'Gilles de Geus' serie (1983-2003), die in kwaliteit niet onderdoet voor Asterix in zijn betere jaren. De met veel humor en vaart geschreven en getekende strip verscheen, behalve in album-vorm, ook in de krant.

Gilles de Geus
'Gilles de Geus' door Kolk en De Wit.

Jack Pott door Minck OosterveerJack Pott door Ritstier en Oosterveer

Minck Oosterveer en Willem Ritstier verzorgen een aantal realistiche strips in de krant. Zo maken zij voor het AD de strip 'Jack Pott', waarna zij voor De Telegraaf in 1996 de science-fiction strip 'Zodiak' starten.

Zodiak door Minck Oosterveer

'De Rechter' (1987) is een strip van Mr. Jesse van Muylwijck, die in verschillende regionale kranten verschijnt. Deze strip behandelt met een knipoog het wel en wee in en om de rechtzaal, met de rechter als wijs middelpunt. Van Muylwijck's in boekvorm (in eigen beheer) uitgebrachte strips zijn voorzien van een voorwoord door grootheden als Mr. M. Moskowicz Sr. en W. Sorgdrager.

De RechterDe Rechter

Fokke en SukkeHet trio John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol is gezamenlijk het brein achter de hilarische cartoons van Fokke en Sukke, die in december 1993 in Propria Cures begonnen hun ongezouten mening te ventileren, en sinds 30 september 1999 ook al te vinden zijn in het NRC Handelsblad.

Peter Pontiac tekent voor Algemeen Dagblad onderstaande 'Weermuizen' (1995-2001), die dagelijks naast de kop op de voorpagina de weersvoorspelling uitbeelden. Oorspronkelijk waren het losse plaatjes, maar steeds meer worden het series die een verhaaltje vertellen, soms op de actualiteit gebaseerd.

WeermuisWeermuisWeermuisWeermuis

Een van de meest actieve kranten op stripgebied was het Rotterdamse Algemeen Dagblad (A.D.). In de jaren '90 werd enkele jaren naar voorbeeld van de Amerikaanse Sunday pages een paginagroot stripverhaal in kleur afgedrukt (toen was een krant nog niet in tabloidformaat). Op deze pagina verscheen onder meer werk van Hanco Kolk ('Meccano'), Toon van Driel ('De Stamgasten'), Eric Heuvel ('Bud Broadway') en Theo van den Boogaard ('Sjef van Oekel'). Het resultaat was op het werk van Kolk en Heuvel na, niet geweldig. In 1995 wordt dit experiment dan ook gestopt en gaat men over op de publicatie van strookstrips.

Naast de wekelijkse informatieve artikelen over strips en gebeurtenissen in de stripwereld van Martijn Snoodijk, publiceerde de krant dagelijks een aantal strips van Nederlandse tekenaars, zoals 'De Stamgasten' van Toon van Driel, 'Hullie' van John Myshkin (ook Toon), 'Liefde & Geluk' van Gerrit de Jager en de klassieke tekststrip 'Het Geheim van Raffles' van Eric Heuvel.

AD strippagina (31 augustus 1996)AD strippagina (31 augustus 1996)AD strippagina (31 augustus 1996)
De AD strips van 31 augustus 1996.

Met de komst van de gratis treinkranten Metro en Spits op 21 juni 1999 werd de weg geplaveid voor een serie nieuwe dagbladstrips. Metro plaatst de meeste strips.

Scribbly, door Jean-Paul Arends
'Scribbly' door Jean-Paul Arends uit Metro.

Jean-Paul Arends hing vanaf 1996 zijn stripstroken van 'Scribbly' al op op het prikbord van zijn school, maar met de komst van Metro kreeg zijn strip landelijke bekendheid. De eenvoudige tekeningen en de vaak melige humor zorgden dikwijls voor boze lezersbrieven, waar Arends dan weer dankbaar gebruik van maakt in zijn strip.

Bielzenblues, door Maarten Pathuis
'Bielzenblues' van Maarten Pathuis in Metro.

Maarten Pathuis speelde in op de doelgroep van de krant, door in zijn strip 'Bielzenblues' de gesprekken tussen twee reizende forensen vast te leggen. Toen hij zijn strip staakte wegens inspiratiegebrek werd deze vervangen door 'Peer de Plintkabouter' van Marq van Broekhoven en Anton Damen. De verschijning van 'Peer' was echter van korte duur. Damen en Van Broekhoven haalde de woede van vele lezers op hun hals door spottende grappen te maken over het geloof. Op de stripster site staat een collage van boze lezersbrieven. Toen de strip echter werd stopgezet, kwamen er weer diverse lezersprotesten vanwege deze "censuur".

Peer de Plintkabout, door Marq van Broekhoven en Anton Damen
'Peer de Plintkabouter' van Marq van Broekhoven.

Pakje Bakmeel, door Rob DerksVerder bevat Metro de zogenaamde "wisselstrip". Elke dag van de week wordt deze door een andere tekenaar verzorgd. Veel van deze stripjes worden geleverd door Studio Noodweer, zoals 'Eugène' van Jan-Dirk Barreveld en 'Pakje Bakmeel' van Rob Derks. Ook 'Mevrouw de Heks' van Alex Turk is een van de bekende figuurtjes uit de wisselstrip.

Spits heeft het qua strips wat rustiger gehouden. De krant plaatste aanvankelijk drie strips, maar uiteindelijk bleef alleen het ietwat slordig getekende 'Koots' van Dex Producties over.

Koots, door Dex Producties
'Koots' van Dex Producties uit Spits.

En dan staat het nieuwe millennium voor de deur. Het jaar 2001 begint met een verontrustende ontwikkeling: Het Parool plaatst niet langer drie, maar slechts twee strips... Hanco Kolk en Peter de Wit maakten er onderstaand stripje over.

S1NGLE