Stripgeschiedenis

Ruud Straatman

Royaal Modaal by Ben Verstoten
'Royaal Modaal'.

Ruud Straatman (16 juni 1948) is een van de productiefste Nederlandse stripschrijvers. Maar hij heeft ook geregeld strips zelf getekend. Straatman studeerde aan de kunstacademies in Breda, Eindhoven en Antwerpen en maakte zijn debuut met de strip 'Toer Turner' in de Veronica Gids in 1972-1973. Sindsdien heeft hij voor bijna alle denkbare striptijdschriften gewerkt: Donald Duck, Eppo, Sjors & Sjimmie Stripblad, Tina, Bobo, maar ook MAD in Zweden en 1984 in Spanje.

Toer Turner by Ruud Straatman
'Toer Turner' (11 november 1972).

Hij heeft scenario's geschreven voor strips als 'Henk Hond', met tekeningen van Evert Geradts (1989-1991), 'Johhny Goodbye', samen met Martin Lodewijk voor de tekenaar Dino Attanasio (1990-1992), 'Vidocq', met tekenwerk van Hans G. Kresse (1986-87) en zo'n 110 afleveringen van 'De Familie Fortuin' voor Peter de Wit (1985-1990). Voor de Toonder Studio's heeft hij een nooit gepubliceerde aflevering van de 'Tom Poes'-balloonstrip geschreven, evenals drie verhalen van de krantenstrip 'Panda', die in die tijd werd getekend door Jaap Lamberton en Frits Godhelp (1988-1989).

Pien en Peer by Ruud Straatman
'Pien en Peer' (Tina, 1985).

Zelf tekende hij voor Sjors & Sjimmie Stripblad onder de naam Hendrik Martens de strip 'Simon Spitsmuis' (1987), en als Strooss de gags van 'Polderkolder' (1986-1988). In Tina verscheen tussen 1983 en 1993 zijn strip 'Pien en Peer'. Straatman heeft ook voor de Zweedse en Duitse markt gewerkt. Voor de Zweedse editie van het humorblad MAD maakte Straatman 'Sir Harold Sillybum' (1988-1989), en voor Fantomen van Semic Press schreef hij verhalen met Lee Falks 'The Phantom'.

Anoek en de Krokotainer by Ruud Straatman

Ruud Straatman is bovendien sinds 1979 een van de productiefste schrijvers voor het weekblad Donald Duck. Hij heeft duizenden plots bedacht met bijna alle figuren uit de Disney-stal. Vooral de lange verhalen die hij in de jaren '80 met 'Joe Carioca' schreef zijn noemenswaardig. Hij schreef eveneens zo'n vijftig korte verhalen voor het meidenblad Tina, en verzorgde hij enige tijd de tekst van de 'Bobo' strip voor zowel de Nederlandse en de Indonesische editie van dit peuterblad. Daarnaast werkte hij aan reclamestrips voor Schoenenreus ('De Kluts van Nop', 1982) en Drum, en maakte hij voor Malmberg 'Anoek en de Krokotainer'. Er schijnen zelfs ongebruikte Straatman-scripts voor 'Suske en Wiske' en 'Lucky Luke' te bestaan...

De Avonduren van Aloysius Frispeer
'De Avonduren van Aloysius Frispeer'.

Ruud Straatman is niet echt honkvast. In elf jaar is hij 86 keer verhuisd, en woonde hij in de Verenigde Staten, Portugal, Spanje, Engeland, Frankrijk, België, Luxemburg, Italië, Ierland, Duitsland en Nederland. Na een hiatus van tien jaar keerde hij in 2003 terug aan het stripfront met zijn eigen strip 'Royaal Modaal', die hij onder het pseudoniem Baron Ben Verstoten online verspreidde.

Cigartoon door Ruud Straatman
'CigarToon'.

Hij begon in 2005 ook een nieuwe samenwerking met Donald Duck en sinds 2010 verschijnt zijn werk ook weer regelmatig in Tina (o.a. 'Nick en Simon', 'Karlijn, Catootje en de Ouders', 'Tina'). In 2012 verzorgde hij nieuw tekenwerk voor een opdracht van Brabant Cultureel. Vanaf 2014 publiceert hij op Facebook regelmatig nieuwe strips met het figuur 'Aloysius Frispeer', de buurman van de Familie Fortuin, en later ook zijn cartoonserie 'Cigartoons'.

Koning Lambiek by Ruud Straatman
"Koning Lambiek (met prins Lammeling) van 't Belegen Land".

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van auteurs