Stripgeschiedenis

1960-1970 Tijdschriften

De allereerste Pep uit oktober 1962PepCover door Hans G. Kresse
Pep covers.

In de jaren '60 begint de algemene belangstelling voor strips weer toe te nemen, met name door het verschijnen van het blad Pilote in Frankrijk. De grote Nederlandse tijdschriftenuitgeverij uit Haarlem, De Geïllustreerde Pers, ziet zijn kans schoon en brengt in 1962 het blad Pep op de markt. Aanvankelijk richt het zich voornamelijk op het succes van Kuifje en Mickey Mouse; het merendeel van het blad wordt dan ook gevuld met materiaal uit de Franstalige tijdschriften Tintin/Kuifje en Le Journal de Mickey. Later zal ook talent van eigen bodem ruim baan krijgen, zoals Martin Lodewijk, Fred Julsing, Dick Matena en Thé Tjong Khing.

Fix en Fox van Rolf Kauka

Al iets eerder, op 10 oktober 1959, kon het Nederlandse publiek kennismaken met het populaire Duitse stripblad Fix und Foxi, dat in ons land als Fix en Fox verscheen. Naast verhalen met de (dieren)figuren van de zelfbenoemde "Disney van Duitsland", Rolf Kauka, publiceert het blad strips uit de Belgische bladen Robbedoes, Kuifje en Pilote, zoals 'Pit en Piccolo' ('Robbedoes en Kwabbernoot') en 'Roodbaard'.

Fix en Fox wordt TV2000In Nederland kregen de personages van Rolf Kauka echter niet dezelfde bekendheid als in Duitsland en het blad wordt vanaf 27 augustus 1966 voortgezet onder de naam TV2000.

TV 2000

TV2000 haakt in op de opkomst van de televisie en plaatst strips gebaseerd op onder meer de bekende poppenserie 'The Thunderbirds'. De meeste strips komen aanvankelijk van Engelse bodem, maar later wordt ook materiaal uit Italië en Amerika geplaatst. Als Nederlandse bijdrage kunnen we 'Joris Valckenier' van de hand van Gerrit Stapel noemen (1968). In december 1969 verschijnt het laatste nummer van TV2000.

TinaOp 10 juni 1967 komt er ook een speciaal stripblad voor meiden, Tina. Het blad bevat, voornamelijk realistische, strips over alles wat meiden in de leeftijd 10-15 bezighoudt. Het tekenwerk is voornamelijk afkomstig uit Spanje, maar ook Nederlandse tekenaars als Piet Wijn, Georges Mazure, Jan Steeman, Dick Vlottes en, meer recentelijk, Gerard Leever, vinden een plaatsje in het blad. De voornaamste schrijvers waren Patty Klein, Lo Hartog van Banda en Andries Brandt.

Hitweek 1968, cover Thé Tjong-Khing

Het tijdschrift van de nieuwe jeugdcultuur is Hitweek (later Aloha), dat geheel in de geest van nieuwe mode, middelen en vormgeving wordt gemaakt. Willem de Ridder refereert vooral naar tijdschriften zoals die aan de Amerikaanse westkust verschijnen en lardeert zijn artikelen over Engelse en Amerikaanse popbands met Amerikaanse undergroundstrips van tekenaars als Robert Crumb, Gilbert Shelton en Victor Moscoso. Weldra zullen de rijen gesloten worden door Nederlandse tekenaars als Theo van den Boogaard, Evert Geradts, Aart Clerckx en Joost Swarte.

Pep