Stripgeschiedenis

Thom Roep

Disney redactie
De Disney redactie in de jaren '80, met rechts vooraan Thom Roep. Verder op de foto: Carla de Vries, Piet Zeeman, Kitty Smit, Pieter van Oppenraaij, Harry Balm, ?, Marjolein Westerterp, Hellen de Koning, Ed van Schuijlenburg, Co Loerakker (bovenste rij), Jos Steenstra, Karin Oldenburg, Conny Verwey, Nelly Wilderom, Joan Lommen, Lucas Abedy (voorste rij)

Thom Roep (Amsterdam, 10 april 1952) was jarenlang hoofdredacteur van het vrolijke weekblad Donald Duck, en de schrijver van de bekende stripreeksen 'Douwe Dabbert' en 'Van nul tot nu'. Na zijn opleiding aan de Pedagogische Academie werd hij in 1973 bij uitgeverij Oberon aangenomen als redacteur van het weekblad Donald Duck. In 1984 werd hij hoofdredacteur, een functie die hij tot zijn afscheid in augustus 2013 bekleedde.

Grote Boze Wolf verhaal door Thom Roep
Grote boze Wolf verhaal uit DD 4 van 1975 (Thom Roeps proefopdracht, tekeningen van Robert van der Kroft)

In de beginjaren vertaalde en redigeerde Roep niet alleen Disney-strips, maar ook non-Disney werk als 'Chlorophyl' en 'Pantoffel' van Raymond Macherot. Ook schreef hij ook verhalen met figuren als 'Hiawatha', 'Broer Konijn' en natuurlijk 'Donald Duck', die werden uitgetekend door Frits Godhelp, Carol Voges, Ed van Schuijlenburg en vele anderen. Daarnaast schreef hij samen met Annelies Dekker het scenario voor het 'Sjors en Sjimmie' verhaal 'De Zilte Zeezeilerij'.

Toen begin jaren '70 de identiteit van "De Goede Tekenaar" Carl Barks bekend werd, begon Roep samen met Daan Jippes en Cees de Groot een intensieve speurtocht naar niet eerder in Nederland gepubliceerd werk van deze Disney-grootmeester. Ook werden de Barks-verhalen gebundeld in de albumreeksen 'De beste verhalen van Donald Duck' en 'Oom Dagobert, avonturen van een steenrijke eend'.

Douwe Dabbert door Thom Roep

In 1975 schreef Thom Roep voor Donald Duck het sprookje 'De verwende prinses', dat werd getekend door Piet Wijn. In dit verhaal maakte het figuur 'Douwe Dabbert' voor het eerst zijn opwachting, hoewel eerst nog als bijfiguur. Vele verhalen van deze dwerg en zijn toverknapzak volgden, tot Piet Wijn begin jaren 2000 wegens gezondheidsproblemen na 23 albums het tekenen moest opgeven.

Douwe DabbertDouwe Dabbert

In 1982 begon hij samen met Co Loerakker de educatieve stripreeks 'Van nul tot nu', waarin de vaderlandse geschiedenis in stripvorm wordt verteld. De albumpublicaties van de reeks worden tot op de dag van vandaag in het onderwijs als lesmateriaal gebruikt. Verder werkte hij mee aan het plot van een 'Tom Poes'-verhaal, dat dertien jaar op de plank bleef liggen totdat het in 2013 in ieder geval zijn titel leende aan het door Dick Matena uitgewerkte verhaal 'Heer Bommel en de Pas-Kaart'.

Van nul tot nu door Thom Roep en Co Loerakker

Disney ClubGedurende zijn hoofdredacteurschap werkte Roep eveneens mee aan Disney-gerelateerde televisieprogramma's van de NCRV, zoals Dit is Disney en de Disney Club, en trad hij regelmatig op in de pers als woordvoerder. Vanaf 2008 kreeg de Disney redactie ook het meidenblad Tina onder zijn hoede, waarvoor Roep stripverhalen schreef met de Volendamse zangers Nick en Simon en verder vertaalwerk deed.

Thom Roep

Op 12 augustus 2013 werd Thom Roep tijdens zijn afscheid benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Kort daarvoor ontving hij al uit handen van The Walt Disney Company de Disney Publishers Milestone Award. Sinds zijn pensioen houdt hij zich bezig met de nieuwe albumuitgaven van 'Douwe Dabbert' van zowel Don Lawrence Collection als Barabas, terwijl hij ook nog de strip 'Madelief' ('Poneytail' van Lee Holley) voor Tina vertaalt. In maart 2015 ontving hij tijdens de Stripdagen in Gorinchem de Bulletje & Boonestaak-schaal.

Van Thom tot NuCover van een van de twee door Ferdi Felderhof en Bas Schuddeboom samengestelde boeken die Thom Roep bij zijn afscheid kreeg overhandigd. Hierin staan (bijna) alle strips die hij voor Duck en Tina heeft gemaakt, aangevuld met oude interviews, foto's en herinneringen van collega's. De cover van dit eerste boek is door de tekenaars van de redactiestudio gemaakt (Viktor Venema, Jan-Roman Pikula, Michel Nadorp, Wilma van den Bosch, Frans Hasselaar) en is een optocht van Thoms eigen creaties, collega's en favoriete stripfiguren.

Register van tekenaars

Engelse pagina in de Comiclopedia