Stripgeschiedenis

2000-2010 Krantenstrip

Dirk-Jan
Dirk-Jan tijdens het EK 2008 (Mark Retera, AD).

Niemand weet wat er in het nieuwe millennium met de kranten, en daarmee ook de krantenstrips, zal gebeuren. Zullen kranten het uiteindelijk afleggen tegen het internet? In de eerste jaren is hier nog niet veel van te merken. Sterker nog, er komen kranten bij. En ook initiatieven om het beeldverhaal in de krant te houden. Dagbladen Het Parool en Spits pakken uit met wedstrijden om nieuw talent te ontdekken en NRC Next geeft in de "wisselstrip" zes Nederlandse striptekenaars de kans hun talent te tonen.

Op 25 mei 2000 al worden lezers van het Algemeen Dagblad verrast op een onverwachte comeback. Martin Lodewijk wiens 'Agent 327' in 1985 was stopgezet, laat na 15 jaar Hendrik IJzerbroot opnieuw op avontuur gaan. Lodewijk was aanvankelijk gestopt om zich op andere activiteiten te richten, maar realiseerde zich dat hij toch liever als een striptekenaar herinnerd wilde worden. De terugkeer gaat echter gepaard met een opvallende stijlverandering. De verhalen worden volwassener in toon, erotische allusies incluis, en de tekeningen krijgen een cartoonesker uitzicht. Geen personage vat deze veranderingen beter samen dan Olga Lawina, die er thans veel losser gekleed bijloopt en wiens boezem aanzienlijk groter en ronder is geworden. Alhoewel de productie van nieuwe 'Agent 327' gestaag verloopt kost één album, 'De Daddy Da Vinci Code', Lodewijk meer dan 10 jaar om af te werken. Het zal pas in het volgende decennium, in 2016, eindelijk gepubliceerd worden. 

Weltevree, door Toon van Driel

Weltevree, door Toon van Driel
Het meligste stripje van het nieuwe millennium is op 1 januari al geboren.

Toonder in De VolkskrantToonder in het NRC

In 2005 kwam het einde van een tijdperk voor de Nederlandse krantenstrip. Marten Toonder overlijdt in het Rosa Spierhuis te Laren. Alle kranten besteden hier op 28 juli ruim aandacht aan.

Nicky Saxx van Minck Oosterveer

De 21ste eeuw markeerde het einde van de vervolgstrip in het Nederlandse dagblad. De Telegraaf stopte op 4 januari 2008 met de publicatie van de avonturenstrip 'Nicky Saxx' van Minck Oosterveer en Willem Ritstier. De auteurs waren als sinds de jaren '90 actief in het genre, met strips als 'Zodiak' (De Telegraaf) en 'Jack Pott' (AD). De Telegraaf oordeelde dat met de komst van de gratis kranten elke krant los van de volgende te lezen moet zijn. En dat geldt dus ook voor de strips in die kranten. Vanaf 2008 zullen er alleen nog maar cartoons en humorstrookjes in de kranten gepubliceerd worden.

Nicky Saxx van Minck Oosterveer

Een andere avonturenstrip die in deze jaren nog wel de kranten haalt is de bewerking van 'Havank' door Daan Jippes, die voor de gelegenheid het pseudoniem Danier aanneemt.

Havank door Danier

Dat er nog steeds belangstelling was voor strips, bleek uit de grote Stripstrijd die dagblad Het Parool uitschreef in 2006. Meer dan 300 tekenaars deden mee, en onder de finalisten waren Floris Oudshoorn, Michiel van de Pol, Pieter Hogenbirk, Floor de Goede en Aimee de Jongh.

strips uit Het Parool

De uiteindelijke winnaar was Michiel van de Pol met 'Cartoondiarree', die zich een plaatsje in de krant verwierf. Op aandringen van het publiek mocht Floris Oudshoorn met zijn strip 'Swamp Thing' ook blijven.

strips uit Het Parool

Stripestafette
'Van Zanten', de inzending van Roger Klaassen.

Rembrandt, door Pieter Hogenbirk
'Rembrandt', de inzending van Pieter Hoogenbirk en Herman Roozen.

De winnende tekenaars kregen een jaar lang een publicatie in de Amsterdamse krant, evenals vertegenwoordiging door het Comic House agentschap van jurylid Hans Buying.

Elsje door Gerben Valkema

Elsje door Gerben Valkema
'Elsje'.

Gerben Valkema kwam niet door de Parool-strijd, maar kreeg in 2007 uiteindelijk toch een plaatsje in de regionale kranten met de strip 'Elsje', op tekst van Eric Hercules. 'Elsje' werd al gauw een van de populairste nieuwkomers in het Nederlandse striplandschap. 

strip uit de Gooi en Eemlander
Gooi- en Eemlander, 7 juni 2008.

Het voordeel van een gagstrip boven het vervolgverhaal, is de mogelijkheid om in te spelen op de actualiteit, zoals hierboven is gedaan met de Stripdagen te Haarlem.

Strips uit Spits
Strips uit Spits (4 juli 2008).

Anno 2008 heeft Metro haar stripaanbod beperkt tot 'Scribbly' van Jean-Paul Arends, die vanaf dan echter wel in kleur verschijnt. In 2010 verdwijnt de strip uit Metro om plaats te maken voor ingekleurde 'Heinz' stroken en 'Snippers' van Aimée de Jongh. Spits heeft daarentegen uitgepakt: 'Koots' werd vervangen door 'Strip-Up' van de stand-up comedian John Schleipen, en de strippagina werd aangevuld met 'Beestjes' van Schwantz en de cartoons van AAaRGH.

Scribbly door Jean-Paul Arends
'Scribbly' in Metro (4 juli 2008).

Cartoonrel in NederlandNa de rellen over de de Deense cartoons, wist ook Peter de Wit in Nederland zich de woede van moslims op de hals te halen. Het bleef echter bij een aantal snotneuzen die de grappen niet konden vatten; er werd geen ambasades bestormd.

Fokke en Sukke
Het NRC leeft zich uit op merchandise van 'Fokke en Sukke', door Jean-Marc van Tol.

Broodje Beurs

Sigmund

JohnVooral tijdens gebeurtenissen die het Nederlandse volk in beroering brengen is het voordeel van de korte dagstrip overduidelijk. Het Europese Kampioenschap voetbal in 2008, waarbij Nederland zelfs de eerste ronde overleefde, kleurde de krantenstripkolommen (spreekwoordelijk) oranje. Hier enkele voorbeelden uit het Financieel Dagblad ('Broodje Beurs' door Gerrit de Jager), de Volkskrant ('Sigmund' door Peter de Wit), AD ('John' door De Jager, 'Dirkjan' door Mark Retera) en Trouw ('Zusje' door De Jager).

ZusjeDirkjan en LarsFlo en De Stamgasten

Hierboven 'Lars' van Lectrr (een heuse Belg), 'Flo' van Floor de Goede en 'De Stamgasten' van Toon uit het AD. Hieronder 'Jibbe' van Zomer & Verbree uit het Nederlands Dagblad.

Jibbe, door Zomer en Verbree

S1ngle, door Kolk en De Wit Kolk en De Wit, wiens strip 'S1ngle' steeds hogere ogen gooit, proberen via deze ongebruikelijke weg contact te zoeken met hun stripheldinnen.

WorstkeesscenarioWorstkeesscenario

Onder de nom de plume Worstkeesscenario levert het illustratorduo Yvonne Kroese en Reinoud van Hasselt sinds 2005 voor NRC Handelsblad commentaar op de Nederlandse politiek. De prenten verschenen eerst in de maandelijkse bijlage M en sinds oktober 2006 wekelijks op de binnenlandpagina. Voor hun maandagcartoons laat het duo zich regelmatig inspireren door de covers van oude Amerikaanse comic books.

Het concept van de autobiografische wisselstrip werd bedacht door striptekenares Margreet de Heer, in reactie op de Amerikaanse krantenstrip Six Chix (afwisselend getekend door zes vrouwen), die in Het Parool verscheen. Zes autobiografische striptekenaars (Floor de Goede, Maaike Hartjes, Margreet de Heer, Gerrie Hondius, Michiel van de Pol en Barbara Stok) tekenen één keer per week hun leven in een krantenstrip. Het idee werd gelanceerd in 2005, maar toen was er geen krant die het oppikte. Pas in 2006 (en op voorspraak van Jean-Marc van Tol) werd de strip aangekocht door de nieuwe krant NRC.Next. Van maart 2006 tot en met januari 2007 verscheen ECHT dagelijks. Nadat de strip werd stopgezet, bleven de tekenaars aan de krant verbonden door wekelijkse stripreportages.

Echt Gerrie
Gerrie Hondius, 2-5-2006

Echt Barbara Stok
Barbara Stok, 4-10-2006

Echt Margreet
Margreet de Heer, 5-12-2006

Echt Flo
Floor de Goede, 14-03-2006

Echt Maaike
Maaike Hartjes, 14-06-2006

Echt Michiel
Michiel van de Pol, 17-10-2006