Stripgeschiedenis

2000-2010 Tijdschriften

Kaasheld door Lamelos
'Kaasheld' van Lamelos, uit het nulnummer van MYX.

In de jaren '90 lijken de jaren van het klassieke striptijdschrift geteld. Daar stond tegenover dat er in deze periode een hele serie smallpressbladen verschenen. In het nieuwe millennium zet deze trend zich voort.

De afnemende belangstelling in strips van het grote publiek deert het vrolijke weekblad Donald Duck niet. Onderzoeken wijzen zelfs uit dat Donald Duck het meest gelezen blad is onder Nederlandse mannen en onder studenten. Ook het meidenblad Tina blijft verschijnen, zij het tegenwoordig met een nadruk op meer karikaturale strips. Tekenaars die in deze periode hun opwachting maken zijn Gerard Leever ('Suus en Sas'), Floor de Goede ('Zusje van…'), René Bergmans ('Sfinx') en Peter FitzVerploeg ('Puck', 'Lucky Girls').

Zusje van, door Floor de Goede
'Zusje van...' van Floor de Goede (Tina #45, 2007).

Jan Vriends is present in verschillende jeugdbladen. Zo tekent hij 'Roos' in Tina, ontwikkelt hij het figuurtje 'Hank Spencer' voor Zo Zit Dat en verzorgt hij striptekencursussen in Nickelodeon Magazine.

De Vloek van Bangebroek, door Gerard Leever
'De Vloek van Bangebroek', Jetix Magazine.

Jetix Magazine, dat verschijnt in licentie van de televisiezender, schuwt ook de Nederlandse auteurs niet. Gerard Leever blaast nieuw leven in 'De Vloek van Bangebroek', een strip die hij in de jaren '80 voor Robbedoes maakte.

MYX StripmagazineMYX StripmagazineMYX Stripmagazine
MYX nummers #40, #42 en #45 uit 2007. Covers getekend door Mattt Baay, Koen Hottentot en Minck Oosterveer.

In 2003 lanceert Uitgeverij Silvester MYX Stripmagazine. Uitgever Silvio van der Loo publiceert veel Franse (vervolg)strips die ook als album bij Silvester worden uitgegeven. Maar MYX biedt ook ruimte aan recensies, interviews en werk van Nederlands talent, zoals Schwantz, Floor de Goede, Hallie Lama, AAaRGh, Richard Bos, Erwin Suvaal, Floris de Smedt, Lamelos, John Erkelens, Rob van Barneveld, Alex Wesselink, Richard Bos, Mattt Baay en Maarten Gerritsen. Oud(er)gedienden als Jan van der Voo, Mark Retera, Marq van Broekhoven, Kim Duchateau en Jan-Dirk Barreveld leveren ook bijdragen. In 2006 verkoopt Silvester het blad aan Edollandia. Het laatste nummer verschijnt in 2008.

Eppo, door Bob Evers
'Bob Evers', Eppo.

In 2009 brengt uitgever Rob van Bavel het tijdschrift Eppo opnieuw op de markt. Aan dit voornamelijk uit nostalgische overwegingen heropgezette blad werken de meeste tekenaars en schrijvers van weleer mee, zoals Carry Brugman ('De Partners'), Henk Kuijpers ('Franka'), Martin Lodewijk ('Agent 327', 'Storm') en Uco Egmond ('Eppo'). Maar ook een latere generatie tekenaars levert bijdragen, zoals Pieter Hogenbirk, Herman Roozen, Hans van Oudenaarden, Frank Jonker en leden van Studio Noodweer.

Pulpman, door Fred de Heij
'Pulpman' door Fred de Heij.

Pulpman 4, door Fred de Heij (2009)Ook Fred de Heij laat weer van zich horen. In Eppo tekent hij op scenario van Van Bavel de verzetsstrip 'Haas' en met uitgeverij Xtra lanceert hij zijn eigen tijdschrift Pulpman. Naast veel eigen werk van De Heij publiceert het blad ook door de auteur geselecteerde buitenlandse auteurs en andere tekenaars uit de Xtra-stal, zoals Argibald en Bandirah.

EisnerLiefhebbers van literaire strips kunnen terecht bij Eisner, van uitgeverij Podium (2008). Het gesubsidieerde blad, dat vernoemd is naar Will Eisner, is gewijd aan de grafische roman en bevat korte beeldverhalen met literaire ambities. Naast werk van buitenlandse auteurs als Blutch en Daniel Clowes, is er plek voor literatuurbewerkingen van Erik Kriek, Typex, Robert van Raffe en Merel Barends en autobiografisch werk van Michiel van de Pol. Van Eisner verschijnen slechts vijf exemplaren.

strip van Michiel van de Pol uit Eisner'Onze Seksuele Voorlichting', door Michiel van de Pol (Eisner 2, 2009)

Nicky Saxx MagazineAndré Wijntjes van Uitgeverij Kippenvel nam in 2007 het initiatief om Nicky Saxx Magazine op te zetten. Naast oude afleveringen van 'Nicky Saxx' van Minck Oosterveer en Willem Ritstier is er ook ruimte voor andere strips, met bijdragen van onder andere Pieter M. Dorrenboom, André Gerrits, Victor Zilverberg en Aaargh. Wijntjes brengt ook Gleevers Magazine, dat voornamelijk gevuld is met oud werk van Gerard Leever uit Eppo en Sjosji.

Joep door Michiel van de Vijver
'Joep', door Michiel van de Vijver (Roetsj nummer #1, 2005).

De allerkleinsten komen niets te kort aan strips, want ook de bladen van de educatieve uitgeverijen staan er vol mee. Voor kinderen in groep 4 geeft Zwijsen Roetsj uit. Naast leerzame puzzeltjes en weetjes, bevat het blad strips als 'Joep' (door Michiel van de Vijver), 'Pakje Bakmeel' (door Rob Derks) en 'Tommie' (door Gerben Valkema).

Mik en Saar door Hugo van Look
'Mik en Saar', door Hugo van Look en Monique van der Zanden (Maan Roos Vis, nummer #10, 2006).

Van dezelfde uitgeverij is Maan Roos Vis, een blad voor kinderen uit groep 3. Het blad bestaat sinds 2007 en bevat onder meer strips van Jan Jutte en Hugo van Look ('Mik en Saar'). Tot slot brengt Zwijsen Dolfje Weerwolfje, gebaseerd op de bekende kinderboekenreeks van Paul van Loon. Dit blad bevat strips van de hand van Gerard Leever, Maarten Gerritsen, Michiel van de Vijver en Rob Phielix.

Okki, door Adrie Janssen
'Okki op de Thuisplaneet' door Adrie Janssen van het Tekenteam en Margreet de Heer (Okki #13, 2009).

Bij Malmberg zijn Okki en Taptoe zo'n beetje de oudste (strip)bladen. In 2009 ondergaan beide bladen een radicale restyling. Ze worden ondergebracht bij Blink Uitgevers en het merendeel van het tekenwerk uit Okki wordt uitbesteed aan het Tekenteam. Taptoe wordt in 2009 een multimediaal concept, met een op elkaar afgestemd tijdschrift en website. Naast Eppo verschijnt in de jaren 2000 een andere oude bekende terug op de markt: Jippo. Deze terugkeer is echter van korte duur, van 2005 to 2008.

Koen door ckoe
'Koen' door ckoe en Herman Roozen (Jippo #19, 2008).

In 2007 stopt ook Hello You!, het blad waarmee kinderen de Engelse taal kunnen leren. Hiermee komt een einde aan de strips 'Gang Of 4' van Reinder Dijkhuis, 'Mynga & Ramzy' van Evert Geradts en 'The Girl Is Mine' van Mars Gremmen.

John en John door Dio
'John en John', door Dio (Zone 5300, winter 2006-2007).

Ook in dit decennium blijft Zone 5300 uit Rotterdam de broedplaats voor nieuw talent. Nieuwe tekenaars die hun opwachting maken in dit alternatieve stripblad zijn Nozzman, Floor de Goede, Schwantz, Alice Kok en de Belgen Pieter De Poortere en Simon Spruyt. Verder publiceerde Zone-redacteur Marcel Ruijters in 2002 het laatste deel van zijn anthology Thank God It's Ugly.

Strip by Albo Helm from De Inktpot 12 (March 2007)
Strip van Albo Helm uit De Inktpot #12 (maart 2007).

Naast Rotterdam verschijnen ook uit andere Nederlandse steden stripbladen. Vanaf 2003 verschijnen er twintig nummers van het "Utrechts Beeldblad" De Inktpot. Deze uitgave met uitsluitend Utrechtse auteurs heeft voornamelijk lokale thema's en onderwerpen. De redactie bestaat uit Niels Bongers, Albo Helm en Nico Stolk. Deelnemende auteurs zijn onder meer Joshua Peeters, Mattt Baay, Pascal Oost, Wilma van den Bosch, Gijs Grob, Ronald van der Heide, Jos Collignon, Merel Barends, Rob van Barneveld en Michel Sakkers.

De InktpotDe InktpotInkt Magazine
De Inktpot #9 (februari 2006), #12 (maart 2007) en Inkt Magazine #1 (2006).

Inkt Magazine, een initiatief van Jasper Nijssen, vindt zijn oorsprong op de kunstacademie Minerva in Groningen. Het blad biedt een podium aan uitsluitend beginnend en onbekend talent, zoals Mattt Baay, Chris Berens, Nikola Boskovic, Thomas Bosma, Johan Boterenbrood, Sandra Kleine Staarman, Jorine Janssen, Jeroen Murré, Ella Nitter, Johan Potma, Thije Prins, Rosanne Roovers, Sascha Steenaart en Stephan de Vries.

Lurking Madness door Stephan de Vries
'Lurking Madness'  door Stephan de Vries (Inkt Magazine #1).

Gr'nnGr'nn is een collectief afkomstig uit, hoe kan het ook anders, Groningen. Het gezelschap houdt zich bezig met diverse creatieve projecten, zoals installaties en exposities, maar vooral met strips. Vanaf 1996 verschijnt er twee keer per jaar een magazine met een vooraf bepaald thema. De vaste kern tekenaars bestaat uit Vlerk (Edmond Spierts), Erik Wielaert, Diderik van Dijken, Erik Snelleman, NAAM (Bastiaan Hooimeijer) en Bafuss, maar ook nieuw talent krijgt de gelegenheid bij te dragen.

Strip van Erik Wielaert
Strip van Erik Wielaert, uit Gr'nn.

Uit Leeuwarden komt vanaf 2000, met een wat verwarrende nummering, Mudhoen. Dit "lifestyle (strip)magazine voor lapswansen" bevat bijdragen van Richard Bos (Rico), Alex Russchen, Gerard Boersma, Charles Guthrie, Jose Pereira en Mattt Baay. Na Mudhoen 22 gaat het gezelschap over op het uitgeven van albums.

In 2009 start de opleiding Comic Design, een specialisatie binnen de studie Stories & Design van ArtEZ Academie voor beeldende kunst en vormgeving in Zwolle. Studenten kunnen hun talenten tonen in het speciaal voor deze opleiding gestarte tijdschrift OOGST, oftewel "een professionaliseringsproject waarbij studenten van de specialisatie Comic Design leren verhalen te vertellen, verbeelden en vorm te geven," zoals het persbericht meldt.

MudhoenOogst

Naast publicaties op de internetportals als Stripster en de vele weblogs, manifesteert een nieuwe generatie jonge stripmakers zich met De Lijn. Dit is een onregelmatig verschijnende smallpress-uitgave die telkens weer een ander thema en een andere vorm heeft, vergelijkbaar met De Omelet van Hanco Kolk uit de jaren '70. Zo verschenen achtereenvolgens De Gedroomde Lijn (2006), De Legendariese Lijn (een verwijzing naar de underground van de jaren '70, 2006), De Transparante Lijn (met transparante sheets in plaats van papieren pagina's, 2007), De Verslavende Lijn (een verwijzing naar Eppo, 2008) en De Ruimtelijke Lijn (een verwijzing naar EC's Weird Science en Weird Fantasy, 2009).

Thyrsus door Martijn van Santen
'Thyrsus - De Nachtschade' door Martijn van Santen (De Verslavende Lijn).

De Ruimtelijke LijnDe belangrijkste drijfveren achter het blad zijn Johan de Rooij en Rob van Barneveld. Deelnemende tekenaars zijn onder meer David de Rooij, Agnes van Belle, Aimee de Jongh, Martijn van Santen, Viktor Venema, Rutger Ockhorst, Niwi Ruimtekiwi, Stephan Brusche en Scott Wenmakers. Maar ook oude rotten als Peter Pontiac, Hendrik J. Vos en Peter de Wit leveren bijdragen.

De Gedroomde Tijd door Rob van Barneveld
'De Gedroomde Tijd' door Rob van Barneveld (De Gedroomde Lijn).

Doordat Nederlandse en Vlaamse auteurs meer met elkaar in contact komen middels fora als het Stripmakersforum, zijn Nederlandse auteurs ook ruim vertegenwoordigd in Vlaamse publicaties. Lamelos is in 2006 de "piraatredactie" van de boekjes van Parcifal nummer 4 en brengt een hilarische parodie op het weekblad Donald Duck, genaamd Erik Eend. Wanneer Parcifal wordt opgedoekt lanceren Peter Moerenhout en Tim F. Van der Mensbrugghe het 4-jaarlijks stripmagazine Plots, dat verschijnt van 2007 tot 2010. Naast vele getalenteerde Vlaamse stripmakers maakten ook de Nederlanders Chuck Groenink, ckoe, Maria de Gier, Steven de Rie, Daniel Van den Broek, Matt Baay, Wouter Diesveld, Marissa Delbressine, Martijn van Santen, Jeroen Steehouwer, Robert van Raffe, Littlestarman en Rob van Barneveld hun opwachting.

Erik Eend door Lamelos'Erik Eend' van Lamelos (Parcifal, 2006).

SpidermanIn 2005 valt definitief het doek voor Robbedoes. Ook komt er een einde aan een heel andere traditie, die van de superheldenstrip in Nederland. Uitgeverij Z-Press, die in 2007 geheel onverwacht de Marvel-licentie van Juniorpress overneemt, maakt in 2009 bekend te stoppen met haar activiteiten op superheldengebied. Hierdoor is het ineens afgelopen is met de Nederlandstalige titels van Spiderman, X-Men, Wolverine en Fantastic Four. Hiernaast de laatste Spiderman van Juniorpress.

Externe links:
www.eppostripblad.nl
www.de-inktpot.nl
www.inkt-magazine.nl
www.myxmag.eu
www.dedigitalelijn.nl