Stripgeschiedenis

Frank Jonker

Donald Duck scenario door Frank Jonker
Scenario-pagina voor Donald Duck met schetsen van Frank Jonker

Frank Jonker (Hoogerheide, 18 april 1965) is een van de productiefste Nederlandse stripschrijvers, en een van de weinigen (misschien wel de enige) die hier fulltime zijn brood mee verdient. Hij is vooral bekend om zijn werk voor Donald Duck en Tina, en om de stripbewerkingen van de 'Bob Evers' verhalen die hij samen met Hans van Oudenaarden maakt.

Donald DuckHij studeerde oorspronkelijk biochemie, maar besloot rond 1990 om van de pen te gaan leven. Hij is sinds 1989 verbonden aan het weekblad Donald Duck, toen hij meedeed aan een scenariowedstrijd die was uitgeschreven door het vrolijke weekblad in samenwerking met Stripschrift. Sindsdien heeft Frank honderden verhalen geschreven met bijna alle Disney-figuren. Naast verhalen van Donald en zijn familie, maakte hij vele strips met 'Hiawatha', 'Aladdin', 'Madam Mikmak', 'Robin Hood', 'Willie Wortel', 'Winnie de Poeh', 'Joe Carioca', 'De Speurneuzen', etc. Ook schreef hij een honderdtal verhalen samen met Paul Hoogma.

In de reeks De Grappigste Avonturen van Donald Duck was deel 34 gewijd aan verhalen die geschreven waren door Frank Jonker

Voor dezelfde uitgeverij (VNU/Sanoma) schrijft Jonker sinds 1996 eveneens verhalen voor het meidenblad Tina. Hij bedacht de serie 'Puck' in samenwerking met Pieter Dorst en later Paul Hoogma en Peter FitzVerploegh, en verzorgde vele losstaande verhalen, die werden uitgetekend door Carry Brugman, Peter FitzVerploegh, René Bergmans of Spaanse tekenaars. Vanaf 2010 schrijft hij verhalen met Nick en Simon en, in samenwerking met Saskia Janssen, grappen en korte verhalen van 'Karlijn, Catootje en de Ouders'.

Nick en Simon scenario van Frank Jonker
Scenariopagina voor een Nick en Simon-verhaal over de Tina-dag

Vanaf 2003 werkt hij samen met Hans van Oudenaarden aan een serie stripbewerkingen van de 'Bob Evers' boeken van Willy van der Heide. Hiermee volgt hij Koen Wynkoop op, die het eerste verhaal schreef. Deze stripreeks werd voorgepubliceerd in het AD en in Eppo. Arboris gaf Jonkers eerste verhaal in album uit, daarna werd de serie voortgezet bij Boumaar.

Bob Evers door Frank JonkerBob Evers door Frank Jonker

Andere stripreeksen van Frank Jonker zijn 'Luuk en Lotte' (met Giovanni de Reus en later Gerben Valkema voor Okki, vanaf 1997), 'Vera en Victor' (met Remco Polman voor uitgaven van het NOV, vanaf 1999) en 'Klein Napoleon' (met Dick Heins voor Eppo, in 2009). Met Piet Voordes maakt hij verhalen van 'De Club van Sinterklaas' en 'Ernst en Bobbie', en in Sesamstraat verschenen verhalen van 'Bert en Ernie' en 'Elmo' van zijn hand.

Max Miller door Frank JonkerHet van Walraven testament

De verdronken paarden van AmelandIn 2013 neemt hij ook het scenariowerk voor 'Max Miller' over van tekenaar IJsbrand Oost en vanaf 2016 is hij ook de schrijver van 'Hel' voor Danker Jan Oreel. Samen met Eric Heuvel maakte hij voor AWVN in 2009 'Het Van Walraven testament', en in opdracht van de Anne Frank Stichting het boek 'Nieuwe Vrienden', dat in 2014 bij Uitgeverij L verschijnt.

Daarnaast heeft Frank vele bijdragen geleverd aan het paarden/meidenblad Penny van uitgeverij Holco. Het verhaal 'De verdronken paarden van Ameland' verscheen in 2011 direct in albumvorm. De strip is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de ramp met de Amelander paardenreddingsboot van 14 augustus 1979. Tekstverhalen van zijn hand verschenen in het Vlaamse Zonnestraal, en hij verzorgde de teksten voor de stripfabels die werden gepubliceerd in GRNVLD, een uitgave in opdracht van Kasteel Groeneveld, onder redactie van Caroline van der Lee.

debobeversstrip.blogspot.com

Register van auteurs