Stripgeschiedenis

Lambiek op Kerkstraat 132 (2010-2015)


De winkel en galerie op Kerkstraat 132, in 2012 getekend door Joost Halbertsma.

Begrafenis van Kees Kousemaker: in memoriams en eerbetonen
Na de dood van Kees Kousemaker op 27 april 2010 werd zijn begrafenis voorbereid. Mensen die in die week Lambiek bezochten konden een boodschap in ons gastenboek nalaten. Zijn nog lege kist stond in de galerie klaar zodat iedereen die wilde een laatste groet op het hout kon krabbelen. Tientallen mensen lieten een droedeltje en boodschap achter, waaronder de familie Kousemaker, Peter Pontiac, Margreet de Heer, René Windig & Eddie de Jong, Maaike Hartjes, Aloys Oosterwijk, Floris Oudshoorn, Peter de Wit, Simone Koch en vele anderen. Dit was vooral een symbolisch gebaar, gezien de kist onvermijdelijk gecremeerd zou worden en alle tekeningen hierdoor ook voorgoed zouden verdwijnen. Maar uren voor de begrafenis werd de kist vanuit elke mogelijke hoek gefotografeerd. We koesteren deze kiekjes nog steeds.


Typex en Jeroen Funke maken tekeningen op de doodskist van Kees, terwijl Margreet de Heer en Yiri T. Kohl toekijken. (Foto: NRC).

Volgens zijn persoonlijke wens bleef Kees' begrafenisdienst ingetogen, zonder veel poespas. Pontiac's illustratie uit 1980 van een vliegende Kees boven Amsterdam werd als de officiële rouwkaart gebruikt. Vanuit de hele wereld regende het brieven, e-mails en online boodschappen om verdriet en medeleven uit te drukken. Vele Nederlandse en Vlaamse kranten en bladen wijdden een artikel aan Kees' heengaan. Journalisten, columnisten en vaste bezoekers aan Lambiek zoals Jos van Waterschoot, Jeroen Mirck, Peter Breedveld, Hans Frederiks en Robin Schouten schreven persoonlijke in memoriams op hun sites en blogs. In Zone 5300 verscheen een in memoriam door Natasja van Loon. De Vlaamse stripexpert Jan Smet, die hoofdstukken in Kees en Evelien Kousemakers boek 'Wordt Vervolgd' (1979) schreef, herdacht Kees in een nummer van Stripgids. De Vlaamse stripreporter Patrick van Gompel schreef een persoonlijke reflectie op de website van tv-zender vtm, terwijl Lukas de Vos hetzelfde deed op de site van rivaliserende zender VRT. De Franse stripinformatiesite ActuaBD publiceerde niet minder dan drie persoonlijke eerbetonen. De eerste werd geschreven door de Belgische journalist en stripcriticus Didier Pasamonik, de tweede door Patrick Gaumer, die de Lambiek-tentoonstellingen in Angoulême en Blois (1993) mede-organiseerde, en de derde door cartoonist Marc Lizano, die ook een speciale hommagetekening maakte. Ook The Comics Reporter (Tom Spurgeon), Drawn & Quarterly en Fantagraphics Comics (Eric Reynolds) stonden stil bij Kees' vroegtijdig overlijden. Jean-Marc van Tol en Peter de Wit bewezen hun laatste eer in speciale memorandumcartoons die die week in de krant verschenen. Joost Veerkamp presenteerde ons een speciale pastiche van de cover van 'Kuifje in Tibet' in referentie naar Kees' dood, terwijl onze Indonesische vriendin Tita Larasati haar verdriet toonde in een autobiografische strip op Facebook. Ceesepe bracht ook een hommage aan Kees door een publiciteitsfoto uit 'Lust for Life' (1956), de biografische film over Vincent van Gogh, te pakken en er een prentje van een droeve Charlie Brown aan toe te voegen, een verwijzing naar het feit dat zowel Kees als Van Gogh Nederlanders waren.

Later dat jaar, op 1 november, zond de KRO een speciale aflevering uit n.a.v. Allerheiligen, 'Ode aan de Doden'. Hierin kwam Kees Kousemaker als één van vele opmerkelijke recent overleden Nederlanders aan bod.


Tita Larasati plaatste deze strip op Facebook na Kees' overlijden.

Personeel in de vroege jaren 2010
Kees' dood was een onvoorstelbare klap voor Lambiek. Maar de winkel bleef onder Boris' koers varen, terwijl Klaas Knol, Abel Schoenmaker en Lot Rossmark achter de kassa stonden. Bas Schuddeboom hoefde geen milliseconde te twijfelen of hij de site en Comiclopedia zou verder zetten, ondanks het feit dat Kees niet langer in de buurt was om hem ervoor te betalen. Hij beschouwde het als een eer en plicht om aan diens levenswerk te blijven werken. We moeten ook Klaas' broer Coen Knol vermelden, die ons sinds 2010 met onze administratie helpt. Ongeveer tien jaar eerder deed Coens zoon Steven hetzelfde...


Jurrien en Klaas in 2014.

In 2012 veranderde Marko Otsen onze galerie in de opslagruimte en het inpakgedeelte van onze toekomstige webwinkel. Developer Dirk Zaal bouwde een geheel nieuwe site die op 2 oktober 2012 online ging. Boris vroeg Joost Halbertsma een speciale flyer voor onze winkel te maken om deze gebeurtenis te promoten. Jurrien de Vries werd in 2012 verwelkomd om ons met de webwinkel te helpen. Altijd paraat voor een geeky gesprek of debat over de dingen des levens, werd Jurrien op 29 mei 2015 verweeuwigd in een online strip van Lae Schäfer.


Lae's Life stripje van Lae Schäfer met onze Jurrien.

Lambiek breidde haar faam ook naar sociale media uit. In 2009 lanceerde Galerie Lambiek al haar eigen Facebookpagina, een jaar later gevolgd door de officiële bedrijfspagina, Lambiekamsterdam. In 2010 konden Lambiek en de Comiclopedia ook via twee Twitteraccounten gevolgd worden. Op 28 november 2015 waren we zélf onderwerp van een opvallende tweet, toen de Spaanse filmregisseur Guillermo del Toro ('Hellboy', 'Pan's Labyrinth', 'The Shape of Water') vol lof was over onze winkel: "Great Comic Book Stores: Lambiek. Most people don't go to Amsterdam looking for comic books. I did. Lambiek is an institution worldwide." Andere bijval viel ons vier jaar eerder te beurt dankzij de Braziliaanse cartoonist Bernardo França, die in 2011 een grafisch eerbetoon aan Lambiek maakte. Dace Sietina ontwierp een abstractere interpretatie van ons iconische ZIP-logo, dat een tijdje als onze Facebook-profielfoto gebruikt werd.

Expo's, signeersessies en andere gebeurtenissen (2010-2013)
De eerste grote gebeurtenis na Kees' dood was de derde signeersessie van het Lamelos-collectief dat uit een dubbele boekpresentatie rond de leden Sam Peeters en Jeroen Funke bestond. Op 14 mei 2010 presenteerde Peeters zijn grafische romandebuut 'In de Schaduw van Mijn Lul', terwijl Funke exemplaren van 'Viktor & Vishnu - Text Free' signeerde. Funke zou in 2012, 2013 en 2014 naar onze winkel terugkeren, terwijl Peeters opnieuw uit zijn schaduw opdook in 2016 en 2017. Op 27 mei 2010 hadden we een andere duopresentatie. 'Cartoondiarree'-bedenker Michiel van de Pol presenteerde en signeerde zijn eerste afgeronde grafische roman 'Terug naar Johan', terwijl Edith Kuyvenhoven hetzelfde deed met 'Ik, God en Mijn Oma', haar persoonlijke terugblik op haar onbedoeld grappige grootmoeder. Op 4 juni vloog Mezzo langs om zijn grafische roman 'Le Roi des Mouches' ('De Vliegenkoning') te signeren. Op 17 juni 2010 zoemde Sandra de Haan, tekenares van de maffe vliegen 'Brom en Vlieg', langs om er haar nieuwste werk te ondertekenen in het gezelschap van Marcel Ruijters. Voor Marcel was dit al zijn tweede officiële bezoek.


Workshop door Margreet. Ook aanwezig waren de striptekenaars Yiri T. Kohl, Floris Oudshoorn en Mattt Baay.

Op 2 juli 2010 hield Margreet de Heer een tekenworkshop voor kinderen in onze galerie. Jong talent aanmoedigen is altijd een passie van haar geweest en dit moeten haar jongste acolieten ooit geweest zijn. Vier maanden later, op 2 november, verwelkomden we de eerste manga-artiesten in ons midden: Jillian Tamaki en haar nicht Mariko Tamaki. De bedenkers van de grafische roman 'Skim' kwamen echter niet uit Japan, maar waren Canadezen. Vanuit nog een tweetalig land, namelijk België, verwelkomden we op 13 november de Belgische cartoonist Lectrr. De dwaze nar keerde twee jaar later terug voor een andere signeersessie. Terwijl Windig en De Jong op 23 november voor de zesde keer op rij onze winkel onveilig maakten om hun 'Heinz'-collectie volume E te signeren.


Serge Baeken tekent in Lambiek, 2011.

Op 11 februari 2011 was het Klaas Knols beurt om de Hal Foster Award aan iemand te schenken die zich nuttig heeft gemaakt in de periferie van het beeldverhaal. Hij koos Mat Schifferstein, wiens uitgeverij Sherpa altijd garant staat voor kwalitatieve grafische romans. In het nieuwe jaar kwam De Heer opnieuw tot ons, toen zij op 25 februari 2011 haar educatieve grafische roman 'Religie in Beeld' presenteerde. Twee maanden later kwam de al even gezegende graficus Serge Baeken langs vanuit België. De drukke schetser stelde tussen 15 april en 27 mei 2011 zijn tekeningen tentoon, terwijl hij in boeken en op lichaamsdelen karikaturen van de menigte maakte. Op de sluitingsdag van zijn expo was ook een camerateam bestaande uit Remco Vlaanderen en Coen van Oostrom (Submarine Channel) aanwezig. Het duo kwam echter niet voor Baeken, maar nam in plaats daarvan een gesprek op met Julian Hanshaw rond zijn "motion comic" 'The Art of Pho', een project dat in januari 2012 live ging.


Dave Collier nam zijn fans mee naar buiten.

De expo van de Nederlands-Letse tekenares Dace Sietina, 'Let's Cosmos', liep tussen 1 juli en 28 augustus 2011. Vanuit een ander deel van de kosmos, namelijk Canada, kwam David Collier. De auteur van grafische romans als 'Surviving Saskatoon', signeerde op 23 augustus zijn werk in onze winkel. Vijf dagen later, op 28 augustus, presenteerde striptekenares Aimée de Jongh het boekje '2017', een samenwerking met cabaretier Thijs van Domburg. Tussen 1 en 28 september konden bezoekers in onze galerie het tekenwerk van Gr'nn-medewerker Erik Wielaert bewonderen. Onze huiscartoonist Peter Pontiac dook op 21 oktober op om 'Rhythm' te signeren, een verzamelbundel van al zijn vorige stripwerk. Jammer genoeg zou dit ook zijn laatste officiële bezoek aan onze winkel blijken voordat hij vier jaar later overleed. Op 14 december stelde Larie Cook zijn grappige tekenwerk tentoon, terwijl Luc Cromheecke op 16 december het jaar afsloot. Tijdens zijn derde officiële bezoek aan Lambiek tekende hij het derde album van 'Plunk'. Lamelos-lid Jeroen Funke was ook aanwezig, verkleed als Plunk. Ja, die laatste zin heb je goed gelezen!

Op 10 februari 2012 vond de jaarlijkse uitreiking van de Hal Foster Award wederom in Lambiek plaats. Ditmaal werd "het lelijke ding" (Peter de Wits woorden) uitgereikt aan stripdistributeur Ron Poland. Absurd tekenwerk vulde op 23 maart onze galerie, terwijl de Britse cartoonist Glen Baxter zijn recentste boek 'Colonel Baxter's Dutch Safari' signeerde. Wim de Bie overhandigde Baxter het eerste exemplaar. Met deze twee comedylegendes in dezelfde kamer was er geen reden tot doemdenken, zoals De Bie zou zeggen. De dag erop was het echter onmogelijk niet te sidderen aangezien Erik Kriek zijn grafische romanbewerkingen van de horrorverhalen van H.P. Lovecraft kwam signeren. Na een tentoonstelling rond Gr'nn-medewerker Erik Wielaert, openden we nu onze deuren voor de hele club van het Groningse stripblad Gr'nn. Naar aanleiding van de vijftiende verjaardag kon tussen 27 april en 18 mei Gr'nn's reizende tentoonstelling met kofferinstallaties in onze galerie gezien worden. Vanuit de underground keerde op 16 juni Aart Clerkx terug om zijn Shakespeareaanse grafische roman 'King Lear' te signeren. Een beroemde quote uit dit stuk luidt: "De kunst van onze noden is vreemd en kan verachtelijke dingen dierbaar maken." Onze volgende signerende artiest Jeroen Funke is sowieso een vreemd artiest - je verkleden als Plunk is één ding - en maakt zeker dierbaar werk. Op 2 augustus verscheen hij in Lambiek om er 'Victor & Vishnu Op Veelvuldig Verzoek' te signeren. Op ons veelvuldig verzoek bracht hij ons één jaar later nog een bezoekje.


Deel van de Gr'nn kofferinstallaties.

Er was geen wetenschappelijke verklaring waarom onze ex-webredacteur Margreet de Heer twee keer op rij in onze winkel opdook om er hetzelfde boek, 'Wetenschappen in Beeld', te presenteren en signeren, maar op 20 september en 6 oktober deed ze het toch. Alhoewel de tweede keer haar signeersessie samenviel met het Wetenschapsweekend. Er was op 3 november geen wetenschappelijk bewijs nodig om te bevestigen dat de tweede signeersessie van de Belgische cartoonist Lectrr in onze winkel net zo genietbaar was als de eerste keer. Het bezoek van Erik Varekamp en Mick Peet op 15 november om 'Agent Orange - De Affaire King Kong', hun humoristische blik op de controversiële prins Bernhard, te signeren was al even amusant. En net wanneer dingen niet gezellig en leuk genoeg konden worden doken op 16 november de 'Heinz'-bedenkers Windig & De Jong opnieuw op voor hun zevende en tot dusver laatste signeersessie in Lambiek.


Typex signeert 'Rembrandt'.

De eeuwige vraag of strips kunst kunnen zijn werd op 7 maart 2013 omgedraaid. Die dag veranderden Herman Roozen en Pieter Hogenbirk namelijk kunst in strips met hun presentatie van hun grappige strip 'Rembrandt', over Nederlands beroemdste schilder. Op 29 maart werd Gabriël Kousbroek in ons midden verwelkomd, gezien we altijd al van mensen met het voorvoegsel "Kous" in hun achternaam hebben gehouden. Hij tekende zijn autobiografische grafische roman 'Kousboek' en zou in 2015 naar onze winkel terugkeren. De Nachtwacht maakte blijkbaar overuren, want op 12 april 2013 vond er een andere signeersessie rond een Rembrandt-gerelateerde strip plaats in onze winkel. Deze biografie, 'Rembrandt', was echter door Typex bedacht, en betekende zijn tweede officiële bezoek aan ons. Typex voegde aan zijn grafische romandebuut heel wat cameo's van vrienden en collega's toe. Een tekening die onze Boris Kousemaker voorstelde, maar het boek niet haalde, werd in november tijdens Lambieks 45ste verjaardagsfeest aan ons geschonken. Op 10 mei werd het weer "funky" in Lambiek toen Jeroen Funke het nieuwste exemplaar van zijn 'Victor & Vishnu'-reeks tekende. Drie dagen later, op 13 mei, fietste Jan Cleijne binnen om zijn grafische roman 'Helden van de Tour' te presenteren, over legendes van de Ronde van Frankrijk. Hij zou in 2014 in een grotere expositie centraal staan.


Op 13 april 2013 moest Boris inbreken in zijn eigen winkel.

Tegenslagen
Tijdens deze periode maakten we twee grote tegenslagen mee. Achteraf bekeken was de eerste eigenlijk wel amusant. Op 19 april 2013 bleek ons rolluik vast te zitten. Ondanks collectieve inspanningen konden we het niet omhoog krijgen. Op momenten als deze wensten we dat mensen als Popeye, Superman of Jerom echt bestonden. Gezien ze niet in de buurt waren moesten we via de kelderraampjes van onze kantoorruimte de winkel binnendringen. Zoals we die dag op Facebook grapten: "Dames en heren, Lambiek is letterlijk geopend!" Op 21 juli 2014 hadden we een omgekeerd gevoel. Die dag wensten we dat onze winkel net méér afgesloten was geweest, want een zware zomerregen lekte door het dak heen en beschadigde enkele van onze strips. 


'Wayward Girls' van Michiel Budel.

Virtuele expo
In 2013 werd onze galerieruimte grotendeels ingenomen door de stock en inpaktafel van onze nieuwe webwinkel. Fysieke tentoonstellingen waren een tijdlang onmogelijk tot we alles weer georganiseerd hadden. In plaats daarvan hielden we vanaf 7 juni 2013 een aantal virtuele tentoonstellingen. Bij online tentoonstellingen hoef je je tenminste geen zorgen te maken over vastzittende rolluiken of lekkende daken. Computergebruikers kunnen door de beelden heen scrollen, zelfs jaren nadat deze werken tentoongesteld waren. Sommige van deze tekenaars, zoals Dace Sietina, Willem Vleeschouwer, Mark Retera en Joost Swarte waren allen in eigen persoon naar de winkel geweest voor een officieel bezoek. Michiel Budel, echter, hield nooit een fysieke tentoonstelling in Lambiek. De controversiële artiest, berucht om zijn ondeugende meisjesstrips 'Wayward Comics' en 'Francine' liet echter zijn stripfiguren wél eens een bezoekje aan Lambiek brengen.


Willy Wodka en zijn installaties.

Expo's, signeersessies en andere gebeurtenissen (2013-2014)
Op 31 juli 2013 hield Peter van Dongen zijn tweede signeersessie in Lambiek. Hij presenteerde zijn grafische roman 'Drie Dagen in Rio'. Op 1 november 2013 signeerde Mike Meijer zijn grafische roman 'Einzelgänger', alhoewel hij in tegenstelling tot de titel wel wat gezelschap meenam. Het stripboek bevatte een cd'tje met liedjes die door het verhaal geïnspireerd waren en uitgevoerd werden door een muzikaal combo. Op 7 februari 2014 was er nog meer muziek te horen toen de Tsjechische artiesten Jaroslav Rudis en Jaromír Svejdík – bekend om 'Alois Nebel' , dat ook verfilmd werd – een signeersessie organiseerden. Ze traden die dag met hun eigen Kafka Band op. Op 11 april van datzelfde jaar hielden de oude bekenden Gerrit de Jager ('De Familie Doorzon') en Peter de Wit ('Sigmund') een presentatie rond hun cartoons voor het voetbalblad Hard Gras. Een zeer ongewone gast bevond zich op 4 april in ons midden, namelijk artiest, uitvinder en wodkabrouwer Willy Wodka. Deze Nederlandse multi-kunstenaar toonde vele van zijn tekeningen en zelfbedachte objecten en machines, waaronder een vodkabrouwmachine die door nitrogeen voortgedreven werd. Op 18 april werd er in samenwerking met stripblad Zone 5300 een mini-festival georganiseerd. In gang gezet door de 11de editie van de Sketch Battle, geleid door Maia Matches en gewonnen door Jean-Marc van Tol, konden toeschouwers in de winkel ook de uitreiking van de jaarlijkse Hal Foster Award gadeslaan. De winnares dat jaar was Natasja van Loon, redacteur van Zone 5300 en algemeen strippromotor. Spoedig erna zetten de experimentele geluiden van Mylo Cywitz en Frankensteins Ballet het feestje in beweging.


Mylo Cywitz treedt op in Lambiek (Foto © Kasper Vogelzang).

2013: Lambiek's 45ste verjaardag en cameo's
Op 8 november 2013 vierde Lambiek zijn 45ste verjaardag. De gebeurtenis luidde ook de terugkeer van Galerie Lambiek in. De ruimte was echter wel verkleind vanwege de opslag van de webwinkel. Hallie Lama, Jeroen Funke, Typex, Michiel Budel en Wasco schonken ons speciale tekeningen als felicitatie. Wasco's prent werd ook gebruikt als de officiële uitnodiging. Eerder dat jaar overwoog één van Schwantz' 'Beestjes' in het dagblad Metro een bezoek aan Lambiek, maar hij zag er vanaf zo gauw hij 'Heinz' voor de winkel zag staan.


Uitnodiging voor 45 jaar Lambiek, getekend door Wasco.

Expo's, signeersessies en andere gebeurtenissen (2014)
Helemaal vanuit Frankrijk kwam de gerenommeerde cartoonist Lewis Trondheim op 24 april 2014 de lezing 'Signed Greetings' in onze winkel houden. Mogelijk gemaakt in samenwerking met het Institut Français des Pays-Bas praatte de tekenaar van 'Lapinot' en 'Donjon' over zijn persoonlijke dromen en dagelijkse frustraties. Jan Cleijne had geen reden om gefrustreerd te zijn, want op 27 juni 2014 keerde hij terug voor een grootschalige expo rond zijn schilderijen. Tussen 27 en 29 augustus werd de Duitse stripuitgever Johann Ulrich van Avant Verlag door het Nederlandse Letterenfonds uitgenodigd in Amsterdam voor een driedaags bezoek. Behalve Nederlandse uitgeverijen, cartoonisten, specialisten en vertalers bezocht Ulrich ook Lambiek. Zijn bezoek trok echter niet zoveel mensen als de signeersessie die op 29 augustus door oude bekenden Lamelos werd georganiseerd.


De signeersessie van Lamelos in 2014 ging gepaard met weer een veiling...

We waren op 12 september ook trots om het compilatieboek 'Kruitvat' rond Stefan Nieuwenhuis' absurde stripblad Van Speijk te presenteren. De hierbij gepaard gaande expo toonde tekenwerk door Bas Köhler, Dace Sietina, Floor de Goede, Rob Derks, Eva Staal, Anne Staal, Eduard Bezembinder, Jeroen Funke, Wasco, Argibald, Han Bolo, Hallie Lama, Marc van der Holst, Michiel van de Pol, Remco Lee Polman, Sam Peeters, Danibal, Ruben Steeman, Schwantz, Sabine van den Berg, Boris Peeters en Tonio van Vugt. Belgische stripauteur Rik Willemen signeerde op 26 september zijn grafische roman 'A Song Called City' in ons midden, terwijl 2 oktober de terugkeer van Aimée de Jongh inluidde, ditmaal met een eigen "terugkeer" -boek, namelijk haar grafische romandebuut 'De Terugkeer van de Wespendief'. Remco Polman kwam op 10 oktober krabbels zetten in de boekuitgave van zijn gagstrip 'Floris van Dondermonde'.


Tante Til (Hetty Heyting) van De Familie Knots in Lambiek.

Lambiek op het kleine scherm
Op 20 mei 2014 werd een aflevering van de documentairereeks 'Kijkbuiskinderen' rond oude Nederlandse kinderprogramma's in Lambiek opgenomen. Het onderwerp was 'De Familie Knots' (1980-1984), een kindershow die zich in een stripwinkel afspeelde, wat ook verklaart waarom Lambiek de locatiekeuze was. De aflevering werd op 14 januari 2015 uitgezonden. Onze winkel vormde op 28 mei 2014 onderwerp van een ander soort documentaire. De Braziliaanse culturele website Tujaviu bood, verteld door Paulo Enrique, een kleine synopsis van onze geschiedenis en een interview met Boris Kousemaker. De makers hadden speciale interesse in Peter van Dongens grafische roman 'Drie Dagen in Rio' (2013), omdat het zich in Rio afspeelde, alhoewel ze het schandalig vonden dat het nog niet in het Portugees vertaald was! Naar aanleiding van de terreuraanslagen op het Franse satirische blad Charlie-Hebdo op 7 januari 2015 kwam een filmploeg van de regionale zender RTV Noord-Holland langs om Klaas over de gebeurtenis te interviewen en hem naar de betoging op de Dam te vergezellen.


Klaas wordt geïnterviewd door RTV Noord-Holland op de Dam.

60 jaar Klaas Knol
2014 was voor onze legendarische verkoper Klaas Knol al wel het jaartje geweest. Dat jaar waren hij, Paul Teng, Rudi de Vries, Teunis Bunt en Daan van den Bos juryleden tijdens de jaarlijkse Stripschapprijzen, geleid door Ger Apeldoorn. De prestigieuze Stripschapprijs ging dat jaar naar Fred de Heij. Op 22 augustus vierde Klaas zijn zestigste verjaardag in onze winkel, wat weer eens wat anders was dan een festiviteit omtrent een stripboek of stripauteur. Ondanks zijn leeftijd leek Klaas' vermogen om beroemde bezoekers te herkennen zelfs toe te nemen! Dat jaar merkte hij immers de komiek André van Duin in onze winkel op. Van Duins bezoek was niet verrassend. Tijdens zijn lange en succesvolle carrière had de zanger van 'Willempie' twee vedettestrips geïnspireerd, één door Fred Julsing, de ander door Toon van Driel - die hij ook mede schreef. Maar hij was niet langs gekomen om één ervan te kopen, noch om een paard in de gang te melden. Het bleek dat hij een kopie van het boek 'De Jaren Pep' door Ger Apeldoorn wilde kopen, over de geschiedenis van het Nederlandse stripblad Pep. De komiek had een tekstje bijgedragen, maar had van de uitgever nooit een presentatie-exemplaar ontvangen. Klaas gaf hem een gratis exemplaar en vroeg nadien gewoon een nieuwe voor de winkel.


Klaas verscheen ook in deze strip van Floor de Goede, die op 24 juli 2014 in Het Parool verscheen.

Dood van onze huistekenaar Peter Pontiac
Op 20 januari 2015 bezweek de legendarische Peter Pontiac op slechts 63-jarige leeftijd aan levercirrose. Samen met Onno Docters van Leeuwen, Joost Swarte en Windig & De Jong was hij één van de voornaamste tekenaars die onze winkel zijn visuele stijl gaf. Bij het grote publiek was hij echter de artiest die het meest met Lambiek geïdentificeerd werd. Van zijn geïllustreerde advertenties, boekcovers tot zijn letteringen liet hij een onschatbare nalatenschap na. In die optiek betekende zijn dood een even groot einde van een tijdperk als Kees' overlijden. In zijn onafgewerkte grafische roman 'Styx' behandelde Pontiac zijn onvermijdelijke heengaan, maar blikte hij ook terug op de dood van zijn vrienden Kees Kousemaker en Flip Fermin. Het boek zou in 2016 postuum worden uitgegeven.

Expo's, signeersessies en andere gebeurtenissen (2015)
In 2015 was het Bas Schuddebooms beurt om in de jury te zetelen die de winnaar van de jaarlijkse Stripschapprijs bepaalde. Cok Jouvenaar was de voorzitter, terwijl Jilles Bijsterveld, Hans Edink, Fred de Heij, Noël Ummels en Robin Vinck allemaal de potentiële keuze bediscussieerden. De prijs ging uiteindelijk naar Marcel Ruijters. Na de Charlie-Hebdo terreuraanslagen en Pontiacs overlijden zette 2015 op 17 februari zijn macabere route verder met het bezoek van de Amerikaanse stripauteur Derf Backderf die zijn aangrijpende grafische roman 'My Friend Dahmer' kwam signeren. Het stripboek is een psychologische reflectie op de tienerjaren van de beruchte seriemoordenaar, kannibaal en necrofiel Jeffrey Dahmer die op dezelfde school als Backderf zat. Backderf was nooit met hem bevriend, maar observeerde hem vaak genoeg op school om een interessante blik op zijn gestoorde gedrag te bieden. Een jaar later zou Backderf voor een andere signeersessie terugkeren.

Op 23 februari keerde Joost Swarte naar Lambiek terug voor zijn vijfde officiële bezoek. Hij presenteerde zijn portfolio 'La Bédé est dans la Rue'. Dit was een project waarvoor 20 Nederlandse kunstenaars naar Angoulême, Frankrijk, reisden om er dagelijkse posters rond actuele gebeurtenissen te maken. Deze posters werden op zeefdrukken beschikbaar gemaakt, op vele muren in de stad gekleefd en op de website van het Franse blad Libération gepost. Swarte's portfolio bood een selectie van de 25 beste posters, gecombineerd met geïllustreerde verslagen uit een speciale editie van Libération en 24 pagina's uit Maaike Hartjes' stripdagboek rond de hele ervaring. Behalve Swarte waren heel wat andere deelnemende tekenaars aanwezig. Tussen 3 en 25 april hielden Gabriel Kousbroek en René van Asselt de expo 'Asselt vs. Kousbroek' in onze winkel. De expo was bedoeld als een visuele dialoog rond allerlei onderwerpen, allen geïllustreerd in grote tekstballonnen. Op 15 april hield de Amerikaanse tekenaar en stripexpert Scott McCloud, auteur van het invloedrijke stripboek 'Understanding Comics' en zijn vervolgdelen, een toespraak in onze winkel. Hij gaf een lezing rond strips en zijn recentste grafische roman 'The Sculptor'. Nadien krabbelde hij in exemplaren voor klanten. McCloud zou een jaar lang onze laatste signeersessie blijven. Op zekere manier vormde een stripexpert als hij de perfecte zwanenzang.


Scott McCloud met Jeroen Funke.

De voorbije vijf jaren waren zwaar geweest voor onze winkel. We verloren niet alleen onze stichter, maar ook onze huistekenaar. En nu dwongen stijgende huurprijzen ons om ofwel Lambiek te sluiten of naar een andere locatie te verhuizen. Om plaats te maken en geld in te zamelen hielden we vanaf 30 april 2015 een grote uitverkoop. We verkochten vele albums van uitgevers als Glénat, Dupuis, Lombard, Dargaud en Silvester met wel vijftig procent korting. Gelukkig bood de gemeente uitkomst en konden we Lambiek elders huisvesten, zij het in een totaal andere straat...


Hier valt weinig meer te beleven...

Volgende hoofdstuk: Koningsstraat 27